suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Kuvantamispalvelut

  • Palvelu
  • 29 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuvantamisessa tehdään röntgen-, isotooppi-, magneetti-, läpivalaisu- ja ultraäänitutkimuksia sekä näytteenottoja ja toimenpiteitä. Kuvantamisen palveluja tehdään monipuolisesti Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Oulaskankaan sairaalassa.

 

Radiologisia kuvantamismenetelmiä eli röntgen-, ultraääni-, magneetti- ja isotooppitutkimuksia käytetään diagnoosin tekemiseen ja hoidon tehon tarkkailuun.

 

Osa tutkimuksista on sellaisia, ettei niihin tarvitse valmistautua etukäteen. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi luustoon ja keuhkoihin koskevat tutkimukset. Esivalmisteluja sen sijaan tarvitaan ultraääni-, magneetti-, tietokonetomografia- (TT) sekä varjoaine- ja verisuonitutkimuksiin.

 

Magneetti- ja ultraäänitutkimuksissa ei käytetä röntgensäteilyä. Voimakkaan magneettikentän vuoksi magneettitutkimusta ei kuitenkaan voida tehdä kaikille, esimerkiksi sydäntahdistimet ja implantit vaativat aina tarkempaa selvittelyä.

 

Isotooppitutkimukset perustuvat elimistöön laitettavaan säteilevään radiolääkeaineeseen. Vaikka tutkimuksissa käytetään radioaktiivisia aineita, säteilyannos on niin pieni, ettei tutkimuksista ole todettu olevan haittaa. Tutkimuksissa käytettävät laitteet ovat niin herkkiä, että ne pystyvät mittaamaan äärimmäisen pieniä säteilymääriä.

 

Perusröntgentutkimusta-, tietokonetomografia- ja läpivalaisututkimuksissa kuvan muodostamiseen käytetään röntgensäteilyä. Röntgensäteily on ionisoivaa säteilyä, joka voi vaurioittaa solujen perimäainesta. Säteilyä saamme normaalistikin pieniä määriä ympäristöstämme. Röntgentutkimuksista saatavia säteilyannoksia havainnollistetaan vertaamalla annosta taustasäteilyn määrään. Esimerkiksi keuhkoröntgenissä potilas saa säteilyä saman verran kuin hän saa kolmessa päivässä taustasäteilyä luonnosta.

Kliinisessä neurofysiologiassa tutkitaan aivojen, hermojen ja lihasten sähköistä toimintaa.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaPohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Alue Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 12.10.2020