suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Kuvantamispalvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuvantamispalveluiden tarkoituksena on muodostaa kuva elimestä tai sen osasta eri tavoin niin, että se hyödyttää sairauden tutkimista tai hoidon seurantaa. Kuvantamistutkimuksia ovat perusröntgen-tutkimukset eli perinteisen röntgenkuvan ottaminen ilman varjoaineen käyttöä, ultraäänitutkimukset sekä tietokonetomografiatutkimukset, jotka perustuvat röntgensäteilyyn ja apuna tutkimuksissa käytetään varjoainetta. Sen lisäksi kuvantamispalveluihin kuuluvat magneettitutkimukset, angiografiatutkimukset eli valtimoiden varjoainekuvaukset, isotooppitutkimukset, jossa elimistön toimintaa voidaan tutkia lyhytikäisten radioaktiivisten merkkiaineiden eli radioisotooppien avulla, toimenpideradiologiset tutkimukset kuten neulanäytteiden otot tai nesteonteloiden tyhjennykset sekä läpivalaisututkimukset.

Tutkimuksiin tarvitaan aina hoitavan lääkärin kirjoittama lähete, ja kuvantamistutkimuksiin on ajanvaraus. Tiettyihin röntgentutkimuksiin tarvitaan esivalmisteluja. Tarkemmat tiedot esivalmisteluista löytyvät potilasohjeista. Eri tutkimusten ja hoitotoimenpiteiden kesto vaihtelee muutamasta minuutista useaan tuntiin.

Kenelle ja millä ehdoin

Julkisessa terveydenhuollossa kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat kuvantamispalveluja myös ilman lähetettä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuvantamista voidaan käyttää apuna sairauksien tutkimisessa ja hoidon seurannassa. Menetelmässä elimestä tai sen osasta muodostetaan eri tekniikoilla kuva tai kuvia. Kuvantamiseen kuuluvat esimerkiksi röntgen- ja tietokonetomografiakuvaukset, magneetti- ja ultraäänitutkimukset, lämpökuvat ja isotooppikartoitukset. Myös elintoimintoja, kuten unta, vireystilaa tai aivojen sähköistä toimintaa, voidaan kuvantaa.

Kuvantamistutkimuksia tekevät sairaalat, terveyskeskukset ja yksityiset palveluntuottajat. Joitakin kuvia voidaan ottaa ja välittää eteenpäin myös potilaan kotoa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 21.2.2022