suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Soite

Kuvantamispalvelut

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuvantamispalveluiden tarkoituksena on muodostaa kuva elimestä tai sen osasta eri tavoin niin, että se hyödyttää sairauden tutkimista tai hoidon seurantaa. Kuvantamistutkimuksia ovat perusröntgen-tutkimukset eli perinteisen röntgenkuvan ottaminen ilman varjoaineen käyttöä, ultraäänitutkimukset sekä tietokonetomografiatutkimukset, jotka perustuvat röntgensäteilyyn ja apuna tutkimuksissa käytetään v ...

Toimi näin

Kenelle ja millä ehdoin

Julkisessa terveydenhuollossa kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat kuvantamispalveluja myös ilman lähetettä.

Tausta ja lainsäädäntö

Kuvantamista voidaan käyttää apuna sairauksien tutkimisessa ja hoidon seurannassa. Kuvantamiseen kuuluvat esimerkiksi röntgen- ja tietokonetomografiakuvaukset, magneetti- ja ultraäänitutkimukset, lämpökuvat ja isotooppikartoitukset. Myös elintoimintoja, kuten unta, vireystilaa tai aivojen sähköistä toimintaa, voidaan kuvantaa.

Kuvantamistutkimuksia tekevät sairaalat, sosiaali- ja terveyskeskukset ja yksityiset palveluntuottajat. Joitakin kuvia voidaan ottaa ja välittää eteenpäin myös potilaan kotoa.

Palvelun toteuttaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite

Palvelusta vastaa

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue - Soite
Tekstistä vastaa: Soite
Päivitetty: 3.2.2023