suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Kuntoutusohjaus

  • Palvelu
  • 32 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuntoutusohjauksen asiakkaina on perheitä, joissa on alle kouluikäinen erityistä tukea tarvitseva lapsi. Kuntoutusohjaus voi olla pitkäkestoista ja jatkua lapsen kouluikään saakka. Kuntoutusohjaus voi olla myös jaksottaista riippuen lapsen muista kuntoutusmuodoista ja terapioista. Tarpeen mukaan kuntoutusohjaus sisältää kinestetiikkaohjausta.

Tavoitteet kuntoutusohjaukselle asetetaan yhdessä lapsen ja perheen, sekä mahdollisesti moniammatillisen tiimin kanssa. Kuntoutusohjauksen tavoitteena on tukea lasta käyttämään omia voimavarojaan ja oivaltamaan uusia asioita. Tärkeitä harjoiteltavia asioita ovat esimerkiksi:

  • vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaidot
  • oppimisvalmiuksien luominen
  • aistitoimintojen harjaannuttaminen ja virikkeiden antaminen
  • aktivoiminen ja rohkaiseminen toimintaan osallistumiseen

Perheen voimavarojen ja tukiverkoston huomioiminen sekä tarvittaviin palveluihin ohjaaminen on tärkeä osa kuntoutusohjaajan työtä. Tuemme perhettä harjoittamaan taitoja lapsen kanssa arjessa.

Kuntoutusohjauskäynti sisältää lapsen kanssa tavoitteellisen leikki- ja tehtävätuokion, jonka kuntoutusohjaaja suunnittelee lapsen yksilöllisen kehityksen mukaan. Toiminnan pohjana ovat vanhempien ja lähityöntekijöiden havainnot ja heidän antamat tiedot lapsesta sekä keskussairaalassa tai Eskoossa tehdyt tutkimukset.

Lapsen siirtyessä päivähoitoon kuntoutusohjauskäynnit jatkuvat päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Kuntoutusohjaaja on yleensä tukena lapsen aloittaessa koulun. Joissain tapauksissa kuntoutusohjausta voidaan jatkaa lapsen aloitettua koulunkäynnin.

Toimi näin

Kuntoutusohjausprosessi käynnistyy lapsen ohjautuessa palveluun esim. neuvolan tai muun hoitavan tahon suosituksesta. Kuntoutusohjauksen alkamisesta sovitaan aina etukäteen kunnan sosiaalitoimen kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palveluun tarvitaan maksusitoumus kunnasta.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Alue Ähtäri, Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta, Pietarsaari, Seinäjoki, Soini, Teuva, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vimpeli, Vöyri
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Eskoon Sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Päivitetty: 9.6.2020