suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Someron kaupunki

Kuntoutus

  • Palvelu
  • Somero
  • Julkinen palvelu

 Kuntoutus toimii terveyskeskuksen yhteydessä 2. kerroksessa. Kuntoutuksessa työskentelee 2 fysioterapeuttia ja 2 kuntohoitajaa. Kuntoutuksessa annetaan sekä yksilö- että ryhmäkuntoutusta. Toimintaan kuuluu mm:fysioterapeuttinen tutkiminen, fysioterapeuttinen neuvonta,liike- ja liikuntahoidot, työfysioterapiapalvelut, fysikaaliset hoidot, akupunktio ja lymfaterapia.Yksilöhoitoihin tarvitaan lääkärin lähete.Ryhmäkuntoutusta järjestetään esim. tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja neurologisia sairauksia sairastaville. Ryhmiin pääsee lääkärin lähetteellä.Ryhmiä ovat esim. tules-ryhmät; niska- selkä-, olka-, alaraaja-, sekä erityisliikuntaryhmiä; "neuro"-ryhmä ja kehitysvammaisten työkeskuksen taukojumppa. Tarpeen mukaan kootaan muitakin ryhmiä. Ryhmistä saa lisätietoja kuntoutuksesta.          

Tausta ja lainsäädäntö

Jokaisella kuntoutusta tarvitsevalla on oikeus saada tietää erilaisista kuntoutusmahdollisuuksista ja päästä niiden piiriin. Jotta kuntoutuminen pääsisi alkuun ja etenisi toivotulla tavalla, henkilö voi osallistua kuntoutusohjaukseen. Kuntoutusohjauksen tavoitteena on edistää kuntoutuksen vaikuttavuutta henkilön omassa elinympäristössä. Näin henkilö oppii elämään sairautensa tai vammansa kanssa sujuvaa arkea ja mielekästä elämää.

Kuntoutusohjauksessa henkilön toimintakykyä, selviytymistä ja elämänhallintaa arvioidaan yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti hänen omassa arjessaan. Arvioinnin avulla selvitetään, millaista kuntoutusta ja mitä palveluja henkilö tarvitsisi.

Kuntoutusohjaukseen voi kuulua henkilön työelämään siirtymistä helpottavia toimia, kuten työnohjausta. Kuntoutusohjauksessa saa tarvittaessa apua myös kuntoutuksen aikaisten etuuksien kartoittamiseen ja niiden hakemiseen. Lisäksi kuntoutusohjauksessa tarjotaan kyseiseen sairauteen tai vammaan liittyvää käytännön tietoa sekä opastusta tarvittavien apuvälineiden käyttöön. Kuntoutusohjaaja on henkilön tukena ja apuna esimerkiksi muiden tahojen kanssa käytävissä palavereissa ja itse kuntoutuksen suunnittelussa.

Kuntoutusohjausta järjestävät mm. kunnat, sairaalat, Kela, TE-palvelut, vakuutusyhtiöt, säätiöt ja järjestöt sekä yksityiset palveluntuottajat.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSomeron kaupunki
Palvelusta vastaaSomeron kaupunki
Alue Somero
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Someron kaupunki
Päivitetty: 21.1.2020