suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Askolan kunta

Kuntalaisaloite

  • Palvelu
  • Askola
  • Julkinen palvelu

Kuntalain mukaan kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisaloite on virallinen ja säädelty aloitemenettely. Kuntalaisaloite käsitellään muodollisemmin kuin epävirallinen palaute.

Aloitteet merkitään tiedoksi kunnanhallituksen kokouksessa ja lähetetään sen jälkeen valmisteltavaksi toimialoille. Tämä jälkeen aloitteeseen vastataan. Tehdyt kuntalaisaloitteet kootaan ja annetaan tiedoksi kunnanvaltuustolle vuosittain.

Aloite tehdään vapaamuotoisesti, mutta kirjallisesti. Nimettömiä aloitteita ei käsitellä.

Voit toimittaa aloitteen kunnan yhteispalvelupisteeseen. Aloitteen voi tehdä myös Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa.

Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön tarjoama palvelu, ja sen käyttö on turvallista ja maksutonta. Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa voit tehdä kuntalaisaloitteita sekä kannattaa ja seurata muiden tekemiä aloitteita.

Toimi näin

Toimita aloite kuntaan sähköisesti tai paperilla.

Aloite tehdään vapaamuotoisesti, mutta kirjallisesti. Nimettömiä aloitteita ei käsitellä.

Voit toimittaa aloitteen kunnan yhteispalvelupisteeseen. Aloitteen voi tehdä myös Kuntalaisaloite.fi -verkkopalvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Kuntalaisaloitteen voi tehdä asukas tai henkilö, joka hallitsee tai omistaa kunnassa sijaitsevaa kiinteää omaisuutta. Aloitteen voi kotikunnassaan tehdä myös yhteisö, laitos tai säätiö.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloite koskee yleensä jonkin palvelun tai asian kehittämistä yleisellä tasolla. Kunnan kuuluu kaikissa tapauksissa vastata aloitteen tekijälle ja ilmoittaa, mihin toimiin aloitteen johdosta on ryhdytty.

Jos aloitteen allekirjoittaa vähintään kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista, valtuuston on otettava aloite käsittelyyn kuuden kuukauden kuluessa.

Vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista tekee yhdessä aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä, valtuuston on päätettävä viipymättä, järjestetäänkö kunnallinen kansanäänestys.

Perustiedot

Palvelusta vastaaAskolan kunta
Palvelun toteuttaaAskolan kunta
Alue Askola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Askolan kunta
Päivitetty: 28.9.2019