suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Pieksämäen kaupunki

Kunnallinen perhepäivähoito

  • Palvelu
  • Pieksämäki
  • Julkinen palvelu
Alue: Pieksämäki
Palvelun kieli: suomi

Pieksämäellä toimii useita, omassa kodissaan työskenteleviä, kunnallisia perhepäivähoitajia. Perhepäivähoitoa on mahdollisuus saada ympäri kaupunkia. Perhepäivähoitajan ollessa poissa lapsi pääsee oman varahoitajan luo tai päiväkotiin varahoitoon.


Toimi näin

Hae perhepäivähoitopaikkaa lapselle viimeistään neljä kuukautta ennen hoidossa aloittamista.

Perhepäivähoidosta vastaavat varhaiskasvatuksen palveluesimiehet. Heidät tavoitat Perheiden Talolta, osoitteesta Kalevalankatu 38, 76100 Pieksämäki. Mikäli haluat varmistaa, että palveluesimies on paikalla, sovi tapaamisesta puhelimella tai sähköpostilla.

Tee sähköinen päivähoitohakemus viimeistään 4 kk ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Voit täyttää hakemuksen myös paperiversiona. Tee jokaisesta päivähoitoon hakevasta lapsesta erillinen hakemus. Tee päivähoitohakemus heti, kun haet koulutukseen tai opiskelemaan, ilmoittaudut työvoimatoimiston asiakkaaksi, teet työpaikkahakemuksen, valmistelet muuttoa Pieksämäelle tai olet palaamassa töihin esimerkiksi hoitovapaan jälkeen. Edellämainitut eivät ole äkillisiä hoidontarpeita vaan ennakoituja ja suunniteltuja. Voit aina peruuttaa hakemuksen, mikäli lapsesi ei tarvitsekaan hoitopaikkaa. Jos lapsellasi on jo kunnallinen hoitopaikka ja haluat hänelle siirron toiseen kunnalliseen hoitopaikkaan, uutta päivähoitohakemusta ei tarvitse täyttää. Tässä tapauksessa ota yhteys nykyisen päivähoitopaikan johtajaan. Toimita tuloselvitykset päivähoitomaksun määrittämistä varten viimeistään ensimmäisen hoitokuukauden aikana. Mikäli et toimita asianmukaisia tuloselvityksiä, peritään päivähoidosta korkein maksu, kunnes toimitat tulotiedot. Päivähoidossa on käytössä hoitoaikaperusteinen laskutus. Arvioi laskutusta varten lapsesi hoitopäivien yhteenlaskettu tuntimäärä kuukaudessa.


Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoa voi saada lapsi, joka ei ole vielä oppivelvollinen.

Myös oppivelvollisuusikäinen voi saada päivähoitoa, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat eikä hoitoa voida muuten järjestää.

Palvelu on maksullinen.

Maksun suuruuteen vaikuttavat perheen koko, tulot ja hoitopäivien pituus.


Tausta ja lainsäädäntö

Voit hakea lapsellesi hoivapaikkaa päiväkotien ohella kunnallisesta perhepäivähoidosta. Perhepäivähoito on hoitajan tai lapsen kodissa järjestettävää varhaiskasvatusta. Perhe ja hoitaja sopivat, miten hoitajan noin kahdeksan tunnin päivittäinen työaika ajoittuu.

Kunnallisella perhepäivähoitajalla saa olla korkeintaan neljä kokopäivähoidossa olevaa eri-ikäistä lasta ja yksi osapäivähoidossa oleva esiopetusikäinen tai koululainen. Perhepäivähoitajan omat alle kouluikäiset lapset lasketaan mukaan. Hoitaja valmistaa lapsille ruoan, ja lapset voivat osallistua kodin pieniin työtehtäviin. Jokaiselle lapselle laaditaan perhepäivähoidossa varhaiskasvatussuunnitelma.

Kunta voi rajoittaa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen hoitoajan 20 tuntiin viikossa, jos lapsen toinen vanhempi on työttömyyden takia kotona.


Palvelun toteuttaa: 
Pieksämäen kaupunki