Kouluterveydenhuollon terveysneuvonta
- Palvelu
- Helsinki
- Julkinen palvelu
Terveysneuvonnalla tarkoitetaan terveydenhuollon ammattihenkilöstön toimintaa, jossa lasten, nuorten ja heidän kehitysympäristöjensä hyvinvointia tuetaan suunnitelmallisella terveyslähtöisellä vuorovaikutuksella ja viestinnällä yksilö-, ryhmä- ja väestötasoilla.
Terveysneuvontaa toteutetaan yksilöllisen tarpeen ja kehitysvaiheen mukaisesti yhteistyössä yksilön ja perheen kanssa siten, että se tukee tiedon soveltamista käytäntöön ja vastuun ottamista omasta terveydestä.
Terveysneuvonnassa huomioidaan koulun opetussuunnitelman mukaiset eri-ikäisten oppilaiden terveysneuvonnan osa-alueet yhteistyössä opettajien kanssa. Terveysneuvonnassa käsitellään koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveyden edistämisen painopistealueita:
Mielenterveyden edistäminen
Päihteiden käytön ennaltaehkäisy
Seksuaaliterveyden edistäminen
Ylipainon ennaltaehkäisy
Koulukiusaamisen ja fyysisen uhan varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen
Koululaisten ja opiskelijoiden syrjäytymisen ehkäisy
Lisäksi käsitellään eri luokka-asteiden terveystarkastusohjelman mukaisia painopistealueita.
Terveysneuvonnan tukena käytettävän ja jaettavan ohjausaineiston tuotannossa ja valinnassa noudatetaan seuraavia kriteerejä:
Aineisto on ajantasaista
Aineisto pohjautuu näyttöön perustuvaan tietoon
Palvelujen käyttäjien äidinkieli, moninaisuus ja kulttuuri on huomioitu
Aineisto on puolueetonta
Aineisto on kaikkien saatavissa esteettömästi
Kenelle ja millä ehdoin
Oikeus oppilashuoltoon kuuluu jokaiselle oppilaalle.
Koululaiset
Palvelu on maksuton.
Tausta ja lainsäädäntö
Esi- ja perusopetuksen oppilailla on oikeus oppilashuoltoon. Sillä tarkoitetaan oppilaiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Oppilashuollolla edistetään oppilaiden tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä varmistetaan kaikille tasavertainen oppimisen mahdollisuus. Oppilashuollon tavoitteena on havaita ja puuttua oppilaiden ongelmiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Oppilashuoltopalveluihin kuuluvat muun muassa kouluterveydenhuolto, koulukuraattori- ja koulupsykologitoiminta. Oppilashuoltoa tekevät myös opettajat ja koulun muu henkilöstö.
Kaikissa kouluissa toimii oppilashuoltoryhmä, jota johtaa opetuksen järjestäjän nimeämä edustaja. Ryhmän tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja kehittää oppilashuoltoa yhteisöllisesti siten, että kaikilla on terveellinen, turvallinen ja esteetön kouluympäristö.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki