suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylöjärven kaupunki

Kouluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • Ylöjärvi
  • Julkinen palvelu

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen.

Työtä tehdään luottamuksellisesti yhdessä oppilaiden, vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon henkilöstön kanssa.

Terveydenhoitaja tapaa koululaisia ja huoltajia säännöllisten terveystarkastusten yhteydessä. Terveydenhoitaja ottaa vastaan oppilaita koulukohtaisesti sovittuina aikoina. Huoltajat voivat ottaa yhteyttä ja varata ajan oppilaan terveyttä ja hyvinvointia koskevissa asioissa.

Asetuksen mukaan lapselle ja nuorelle tehdään terveystarkastukset vuosittain. Laajat terveystarkastukset, joihin kutsutaan vanhemmat mukaan ja joihin kuuluu terveydenhoitajan tarkastuksen lisäksi lääkärintarkastukset, tehdään 1., 5. ja 8. luokilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Avovastaanotolle voi hakeutua, kun haluaa keskustella 1) kasvamisesta ja murrosiästä 2) ravitsemukseen ja syömiseen liittyvistä asioista 3) lepoon, uneen ja liikuntaan liittyvistä asioista 4) toistuvasta sairastelusta 5) oppilaan päihteidenkäytöstä 6) seurusteluun ja seksualisuuteen liittyvistä asioista tai tarvitsee ehkäisyneuvontaa tai kun 1) tarvitsee apua pitkäaikaissairauden hoidon ja koulunkäynnin/opiskelun yhteensovittamisessa 2) jaksaminen huolestuttaa 3) tarvitsee neuvoa terveyspalveluiden käytöstä 3) tarvitsee apua pieniin hoitotoimenpiteisiin (esim. ompeleiden poisto, korvahuuhtelu) 4) tarvitsee apua koulussa äkillisesti sairastuessa, koulutapaturman sattuessa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata oppilaan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä.

Kouluterveydenhuolto voi osallistua oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin. Jos oppilaalle ja mahdolliselle saattajalle aiheutuu kouluterveydenhuoltoon liittyvästä matkasta kuluja, ne korvataan hänelle.

Perustiedot

Palvelusta vastaaYlöjärven kaupunki
Palvelun toteuttaaYlöjärven kaupunki
Alue Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylöjärven kaupunki
Päivitetty: 10.12.2018