suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Kouluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu peruskoululaisille ja heidän perheilleen. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu oppilaan kasvun ja kehityksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, vanhempien ja huoltajien kasvatustyön tukeminen, oppilaan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen ja tukeminen sekä pitkäaikaisesti sairaan lapsen omahoidon tukeminen sekä tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja -hoitoon ohjaaminen. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu lisäksi kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen ja seuranta sekä suun terveydenhuolto. Kouluterveydenhuolto huolehtii myös oppilaan rokotussuojasta ja jatkaa neuvolassa aloitettua vapaaehtoista ja maksutonta rokotusohjelmaa. Koululaisen vanhemmalta/huoltajalta tulee olla kirjallinen rokotuslupa koululaista rokottaessa.

Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat vuosittaiset terveystarkastukset, joista 1., 5. ja 8. luokan terveystarkastukset ovat laajoja. Laajassa terveystarkastuksessa kouluterveydenhoitaja ja lääkäri arvioivat yhdessä oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi aina myös koko perheen hyvinvointia ja vanhemmat kutsutaan mukaan tarkastukseen.

Terveystarkastuksia voidaan tehdä yksilöllisen tarpeen mukaan myös muina ajankohtina.Työtä tehdään yhdessä vanhempien, opettajien ja muun oppilashuollon ja opetushenkilöstön kanssa.

Alle 12-vuotiaan koululaisen sairastuessa vanhemmilla on oikeus jäädä hoitamaan lasta kotiin enintään 4 päivän ajaksi. Kouluterveydenhoitajan kautta saa sairaan lapsen hoitovapaatodistuksen työnantajaa varten. Todistusta ei kirjoiteta jälkikäteen.

Toimi näin

Voit varata ajan sähköisesti 1. luokan kouluuntulotarkastukseen ja 5. luokan laajaan tarkastukseen. Ajan voit myös siirtää ja perua sähköisen palvelun kautta. Ajan siirto ja peruutus tulee tehdä 24 tuntia ennen vastaanottoaikaa. Ajan kouluuntulotarkastukseen voit edelleen varata myös puhelimitse.

Ajan voit varata tarkastukseen, kun oma terveydenhoitajan on tiedottanut asiasta. Sähköisten palveluiden tunnistautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla.

Kokkolan kouluterveydenhuollossa on käytössä sähköinen eEsitieto-lomake, jonka pääsee täyttämään sähköisen ajanvarauksen kautta. Pyydämme vanhempia täyttämään lapsen terveydentilasta sähköisen eEsitieto-lomakkeen ennen tarkastukseen saapumista.

Avoimille vastaanotoille oppilaat voivat tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistaan ja mieltään vaivaavista asioista. Vanhemmat voivat myös ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Kouluterveydenhuolto on maksutonta, ja sitä on saatavilla pääsääntöisesti koulupäivien aikana koululta tai sen välittömästä läheisyydestä.

15 vuotta täyttäneiden asiakkaiden käyttämättä tai peruuttamattomasta lääkäriajasta tai suun terveydenhuollon vastaanottoajasta peritään maksu (51,40 €), ellei poisjäännille ole perusteita. Peruutus on tehtävä 2 vrk ennen varattua aikaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata oppilaan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä. Terveystarkastuksia järjestetään jokaisella vuosiluokalla.

Kouluterveydenhuolto osallistuu oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin. Jos oppilaalle ja mahdolliselle saattajalle aiheutuu kouluterveydenhuoltoon liittyvästä matkasta kuluja, ne korvataan hänelle.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 6.10.2021