suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Janakkalan kunta

Kouluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • Janakkala
  • Julkinen palvelu
Alue Janakkala
Palvelun kieli suomi

Kouluterveydenhoitajat ja -lääkärit ovat avainasemassa ongelmien varhaisessa havaitsemisessa ja tuen tarjoamisessa. Kouluterveydenhoitajaan voit ottaa yhteyttä, kun haluat keskutella kasvamisesta ja murrosiästä, ravitsemukseen ja syömiseen liittyvistä asioista, lepoon, uneen ja liikuntaan lliityvistä asioista, toistuvasta sairastelusta, päihteidenkäytöstä, seurusteluun ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista tai tarvitset ehkäisyneuvontaa. Tai silloin kun kun tarvitset apua pitkäaikaissairauden hoidon ja koulunkäynnin/opiskelun yhteensovittamisessa, kun jaksaminen huolestuttaa, kun tarvitset neuvoa terveyspalveluiden käytöstä, ajanvarauksella pieniin hoitotoimenpiteisiin (esim. ompeleiden poisto), koulussa äkillisesti sairastuessa tai koulutapaturman sattuessa.

Koululääkärit käyvät kouluilla ja oppilaitoksissa ennalta sovitun aikataulun mukaisesti. Kouluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää toimintaa ja lääkärityön osalta painottuu laajoihin terveystarkastuksiin. Yksilöllisen tarpeen mukaisia tapaamisia sovitaan esim. kasvun seuraamiseksi. Nuorison terveystodistuksen sekä jatko-opiskeluun liittyvät lausunnot kirjoittaa koululääkäri.

Muita kouluterveydenhuollon palveluita ovat rokotukset, suun terveydenhuolto, fysio-, puhe- ja toimintaterapia, psykologin palvelut, nuorten mielenterveyspalvelut ja päihdepalvelut. Lähetteen palveluihin saat kouluterveydenhoitajalta.


Toimi näin

Ajanvaraus lääkärille tapahtuu oman kouluterveydenhoitajan kautta.


Kenelle ja millä ehdoin

Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu peruskouluikäisille.

Palvelu on maksullinen.


Tausta ja lainsäädäntö

Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata oppilaan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä.

Kouluterveydenhuolto voi osallistua oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin. Jos oppilaalle ja mahdolliselle saattajalle aiheutuu kouluterveydenhuoltoon liittyvästä matkasta kuluja, ne korvataan hänelle.


Palvelun toteuttaa: 
Janakkalan kunta