suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Kouluterveydenhuollon palvelut

 • Palvelu
 • 5 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Kouluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää lakisääteistä ja maksutonta terveydenhuoltoa.

Kouluterveydenhuoltoon sisältyvät

 • terveystarkastukset joka luokkatasolla
 • tarvittavan tuen ja hoidon järjestäminen sekä seuranta- ja lisäkäynnit tarpeen mukaan
 • terveydenhoitajan vastaanotto
 • ensiapu koulutapaturmissa ja vakavissa sairastumisissa koulupäivän aikana
 • terveysneuvonta, sekä yksilöllisesti että erilaisissa ryhmissä
 • rokotukset
 • pitkäaikaissairauden ja koulunkäynnin yhteensovittaminen
 • kouluyhteisöön ja -ympäristöön liittyvät tehtävät

Sairauksien hoito ei kuulu kouluterveydenhuollon tehtäviin. Sairastapauksissa kuten flunssassa, jalkakivuissa, vatsavaivoissa ym. tulee kääntyä ensisijaisesti oman terveysaseman puoleen. Vanhemmat arvioivat sairaan lapsen koulukuntoisuuden sekä liikuntarajoitteet ja ilmoittavat näistä opettajalle. Mikäli oppilas tarvitsee säännöllisesti tai satunnaisesti koulupäivän aikana lääkettä, tulee kodin huolehtia siitä, että lääke on oppilaan mukana koulussa.

Toimi näin

Kouluterveydenhoitajien yhteystiedot löytyvät Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kotisivuilta. Kouluterveydenhoitajaan voi olla yhteydessä myös koulun Wilma-järjestelmän kautta. Yhteydenotto koululla työskentelevään lääkäriin tapahtuu terveydenhoitajan kautta.

Terveydenhoitajalle on kätevintä hakeutua avoimen vastaanoton kellonaikoina. Joillakin kouluilla vastaanottoa on joka välitunti. Tarkat tiedot oman/lapsesi koulun terveydenhoitajan vastaanottoajoista löydät koulun tiedotteista ja nettisivuilta.

Kouluterveydenhoitajan vastaanotolle voi hakeutua myös aikaa varaamatta erilaisissa mieltä askarruttavissa asioissa. Avoimen vastaanoton käytännön toteutus vaihtelee kouluittain riippuen siitä, kuinka usein terveydenhoitaja on paikalla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kouluterveydenhuollon tarkoituksena on seurata oppilaan kasvua ja kehitystä ja edistää hänen terveyttään ja hyvinvointiaan. Kouluterveydenhuollon vastuulla ovat myös kouluympäristön terveellisyys ja turvallisuus sekä vanhempien ja huoltajien tukeminen kasvatustyössä. Terveystarkastuksia järjestetään jokaisella vuosiluokalla.

Kouluterveydenhuolto osallistuu oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin. Jos oppilaalle ja mahdolliselle saattajalle aiheutuu kouluterveydenhuoltoon liittyvästä matkasta kuluja, ne korvataan hänelle.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 6.7.2020