suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Uudenkaupungin kaupunki

Kouluruokailu

  • Palvelu
  • Uusikaupunki
  • Julkinen palvelu

Uudenkaupungin kaupungin ruokapalvelu vastaa koulujen ateriapalveluista. Kouluruokailun tavoitteena on ylläpitää ja edistää oppilaan terveyttä ja työtehoa. Kouluruokailu on osa koulun oppilashuoltoa ja samalla osa koulun kasvatus- ja opetustyötä. Uudenkaupungin kaupungin peruskouluissa oppilaalle tarjotaan allergian tai sairauden vaatima erityisruokavalio. Uskonnolliset ruokarajoitukset otetaan myös huomioon.

Kouluruoka on pääsääntöisesti laktoositonta, mutta laktoosittomat ruokavaliot tulee kuitenkin ilmoittaa mm. ruokajuomia ja aamu- ja välipalatuotteita varten. Vähälaktoosinen ruokavalio toteutetaan laktoosittomana.

Oppilasruokailussa lääkärin- ja terveydenhoitajan todistus edellytetään aina, kun kyse on allergiasta tai ruokavaliohoitoisesta sairaudesta sekä ruokavaliohoitokokeilun ajalta ja kasvisruokavaliosta (kasvisruokavalio on lakto-ovovegetaarinen).

Oppilaiden/opiskelijoiden ruokarajoitusten tulee olla opettajien ja valmistus- ja palvelukeittiössä työskentelevien tiedossa.

Toimi näin

Valtakunnallisen allergiaohjelman mukaan ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan lapselle ja nuorelle siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen poissa myös kouluruokailusta on perusteltua.

Erityisruokavaliot tilataan ruokapalvelusta Todistus erityisruokavalion tarpeesta -lomakkeella, jonka huoltaja/oppilas on täyttänyt yhdessä kouluterveydenhoitajan kanssa. Kouluterveydenhoitaja toimittaa täytetyt lomakkeet suoraan ruokapalvelulle oman ohjeistuksensa mukaisesti.

Lääkärin tai kouluterveydenhoitajan todistus vaaditaan aina, kun kyse on ruokavaliohoitoisesta sairaudesta. Todistus on voimassa ruoka-allergioiden osalta yhden vuoden.

Koulu/opiskelijaterveydenhoitajan todistus tarvitaan, kun on kyseessä rajoitetun ajan kestävä ruokavaliohoitokokeilu esim. ruoka-aineallergian selvittämiseksi (enintään kaksi kuukautta) tai kasvisruokavalio.

Huoltajan ja/tai koulun edustajan todistus riittää, kun on kyseessä etninen tai laktoositon ruokavalio. Tarvittaessa voi keskustella kouluterveydenhoitajan kanssa.

Huoltajat informoivat opettajia itse ja huoltajan tulee ilmoittaa ruokavaliomuutoksista kouluterveydenhoitajalle mahdollisimman pikaisesti.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaUudenkaupungin kaupunki
Palvelusta vastaaUudenkaupungin kaupunki
Alue Uusikaupunki
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Uudenkaupungin kaupunki
Päivitetty: 1.11.2019