suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kouluruokailu

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Janakkalan kunta
Alue: Janakkala
Palvelun kieli: suomi

Janakkalan kunnan kaikki kouluruoka valmistetaan keskuskeittiö Tuuvingissa. Jokaisella koululla toimii oma palvelukeittiö.


Toimi näin

Erityisruokavalion tulee perustua sairauden hoitoon tai terveydellisiin syihin. Kansallisen allergiaohjelman (2008–2018) mukaisesti lievää allergista oireilua ei tule enää hoitaa oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta välttämällä, vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Lievää allergista oireilua aiheuttavista ruoka-aineista ei näin ollen laadita ilmoitusta ruokapalveluille.

Ruokavaliosta on perusteltua jättää pois ne välttämättömät ruoka-aineet, joiden on kokeiluun perustuen todettu aiheuttavan merkittävää haittaa tai hengenvaarallisia oireita.

Kouluissa erityisruokavaliosta ilmoitetaan Wilman kautta 1.6 – 31.8 välisenä aikana. Muulloin ilmoitus tehdään paperilomakkeella, joka toimitetaan kouluterveydenhuollon kautta ateriapalveluun.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen oppilaille.

Palvelu on maksullinen.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.


Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.