suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Peruspalvelukuntayhtymä Kallio

Koululaisten suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ennaltaehkäisevään suun terveydenhuoltoon kuuluvat mm. neuvontakäynnit kouluilla. Järjestämme alakouluilla säännöllisesti terveysneuvontaa, jonka tavoitteena on antaa ohjeita suun terveyden edistämiseksi ja tukea oppilaan omahoitoa. Yläkoulujen oppilaat saavat yksilöllistä suunterveysneuvontaa ja heitä kannustetaan ottamaan vastuuta omasta suun terveydestään.

Peruskoulun ja lukion oppilaat kutsutaan suun terveystarkastukseen ja hoitoon joko koulun kautta tai yksilöllisellä kutsulla. Yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti oppilas käy suun terveystarkastuksessa hammashoitajan, suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla.

Oikeus koululaisten hammashoitoon on lakisääteinen. Määräaikainen suun terveystarkastus järjestetään vähintään ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla (Asetus 338/2011).

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Hoito on maksutonta alle 18 -vuotiaille. Käyttämättä ja peruuttamatta jätetyistä hoitoajasta peritään yli 15-vuotiailta 50,80 euron suuruinen sakkomaksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuksessa olevien koululaisten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Perusopetuksen aikana koululaisen suu ja hampaat tarkistetaan vähintään kolme kertaa ja hoidetaan tarvittaessa. Jos oppilas tarvitsee tarkistuksia tai hoitoa enemmän tai useammin, häntä hoidetaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kouluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan koulun antaman ohjeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Palvelusta vastaaPeruspalvelukuntayhtymä Kallio
Alue Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska
Palvelun kieletsuomi, englanti, ruotsi
Tekstistä vastaa: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio
Päivitetty: 10.9.2020