suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Koululaisten suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 10 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kouluiässä luodaan perusta elinikäiselle suun terveydelle. Suun ja hampaiden terveydenhoitopalvelut ovat osa oppilaan kouluterveydenhoitoa.

Kokkolassa koululaiset kutsutaan suun terveystarkastukseen 1., 3., 5-6. (12 v.) ja 8. luokan aikana. Hammashoitola määräytyy suun terveydenhuollossa määritellyn koulunjaon mukaisesti. Vastaanottoaika lähetetään kirjeitse suoraan kotiin oppilaan nimellä. Kokkolassa on käytössä myös 6. luokan oppilaiden hammashoitajien ennaltaehkäisevät hoitokäynnit. Vastaanotolla annetaan yksilöllistä ohjausta suun kotihoidosta sekä suun / hampaiston terveyteen vaikuttavista vaaratekijöistä.

Kokkolassa ja Kruunupyyssä koululaisten hampaistoa koskeva oikomishoidon seulontatutkimus tehdään kaikille oppilaille viimeistään kolmannella luokalla erikoishammaslääkärin vastaanotolla, mikäli purentaa ei ole aiemmin arvioitu. Kutsu tutkimukseen lähetetään kotiin.

Jokilaaksoissa ja Kruunupyyssä kutsutaan kaikki koululuokat suun terveystarkastukseen yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Perhonjokilaaksossa ennen tarkastuskäyntiä koululaisille pyritään antamaan harjausopetus ryhmässä hammashoitajan ohjeistamana. Hoitokäynnit jakautuvat perushammaslääkärille, suuhygienistille tai oikomishoidon hammaslääkärille.

Lestijoki- ja Perhonjokilaaksossa oikomishoidon seulontatutkimuksia tekevät perushoidon hammaslääkärit ja suuhygienistit jaetun seulontaohjeen mukaisesti. Oikomishoidon käynnille kutsutaan yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuksessa olevien koululaisten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Perusopetuksen aikana koululaisen suu ja hampaat tarkistetaan vähintään kolme kertaa ja hoidetaan tarvittaessa. Jos oppilas tarvitsee tarkistuksia tai hoitoa enemmän tai useammin, häntä hoidetaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kouluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan koulun antaman ohjeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Palvelusta vastaaKeski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Alue Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Lestijärvi, Perho, Reisjärvi, Toholampi, Veteli
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite
Päivitetty: 21.2.2022