suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä

Koululaisten suun terveydenhuolto

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Lakisääteinen suun terveystarkastus tehdään kaikille 8, 12 ja 15-vuotiaille lapsille. Edellä mainittujen ikäryhmien lisäksi kutsut/muistutukset hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanottoajasta lähetetään hammaslääkärin määrittelemän yksilöllisen tarpeen perusteella kaikille alle 18-vuotiaille. Lapselle tai nuorelle, jolla on erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään tehostettua ennaltaehkäisevää hoitoa. Aikuisia ei kutsuta hoitoon, vaan he varaavat itse ajan hammaslääkärin suosittelemaa tarkastusväliä noudattaen.

Lapsen huoltajilla on vastuu lapsen terveydenhoidosta. Suun terveydenhuollon ammattilaisten on oltava yhteydessä lastensuojeluviranomaisiin lastensuojelun tarpeen selvittämistä varten, mikäli lapsen suun terveystarkastus jää toistuvasti tekemättä tai lapselle tarpeellinen hoito jää kesken siksi, että lapsi ei tule hammashoitolaan. (Lastensuojelulaki 25 §).

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuksessa olevien koululaisten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Perusopetuksen aikana koululaisen suu ja hampaat tarkistetaan vähintään kolme kertaa ja hoidetaan tarvittaessa. Jos oppilas tarvitsee tarkistuksia tai hoitoa enemmän tai useammin, häntä hoidetaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

Kouluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan koulun antaman ohjeen mukaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Palvelusta vastaaForssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Alue Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Päivitetty: 24.5.2022