suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Saarijärven kaupunki

Koulukuljetus

  • Palvelu
  • Saarijärvi
  • Julkinen palvelu

Koulumatka mitataan lyhintä jalankulkukelpoista, yleisessä käytössä olevaa tietä pitkin kotipihalta (portti) koulun pihaan. Vaikean, vaarallisen tai rasittavan koulumatkan määrittelyssä otetaan huomioon oppilaan ikä tai muut olosuhteet.

Yksittäistä oppilasta ei yleensä haeta kotiportilta saakka, vaan turvallisesta paikasta kuljetusreitin varresta. Kouluautojen reitille kuljettavan matkan enimmäis ...

Toimi näin

Hakemus maksuttomaan koulukuljetukseen on tulostettavissa nettisivulta tai sen voi pyytää sivistystoimen hallinnosta. Hakemus liitteineen palautetaan oppilaan koululle tai sivistystoimen hallintoon sekä esiopetushakemuksen yhteydessä varhaiskasvatuksen hallintoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Maksuttoman koulukuljetuksen myöntäminen:

Esiopetuksen oppilaiden huoltajien tulee hakea kuljetusta huollettavalleen esiopetuspaikkaa hakiessaan. Hakemus jätetään silloinkin kun koulumatka kunnan määrittelemään esiopetuspaikkaan on viittä kilometriä pitempi.

Perusopetuksen oppilaalle koulukuljetus järjestetään anomuksetta, kun koulumatka kaupungin osoittamaan lähikouluun on viittä kilometriä pitempi. Viiden kilometrin ja sitä lyhyemmälle koulumatkalle oppilaiden huoltajien on haettava koulukuljetusta huollettavalleen edellisen lukuvuoden huhtikuun loppuun mennessä.

Koulukuljetuspäätös tehdään aina lukuvuodeksi kerrallaan. Jos oppilas muuttaa tai vaihtaa koulua tai esiopetuspaikkaa kesken lukuvuoden, on kuljetusta haettava uudelleen. Myös asiantuntijalausunnot on toimitettava joka lukuvuosi hakemuksen mukana.

Erikoistapauksissa, kuten terveydellisten syiden perusteella tapahtuvissa kuljetuksissa, voidaan kuljetus järjestää tai korvata lyhyemmäksi ajaksi kuin lukuvuodeksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksen oppilailla on oikeus kunnan järjestämään maksuttomaan koulukuljetukseen, jos koulumatka

  • on yli viisi kilometriä yhteen suuntaan tai
  • muutoin on oppilaan ikään tai olosuhteisiin nähden liian vaikea, rasittava tai vaarallinen.

Päivittäinen edestakainen koulumatka saa odotuksineen kestää enintään kaksi ja puoli tuntia, 13 vuotta täyttäneillä kolme tuntia.

Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on vanhemmille myönnettävä avustus oppilaan kuljettamista ja saattamista varten.

Oppivelvollisuuttaan suorittavilla toisen asteen opiskelijoilla on oikeus maksuttomiin koulumatkoihin, jos

  • koulumatka on vähintään seitsemän kilometriä yhteen suuntaan ja
  • koulumatkaan käytetään joukkoliikennettä.

Jos joukkoliikennettä ei ole mahdollista käyttää, tulee opiskelijan itse järjestää kulkeminen oppilaitokseen ja hänelle maksetaan siitä rahallinen korvaus.

Palvelun toteuttaa

Saarijärven kaupunki

Palvelusta vastaa

Saarijärven kaupunki
Tekstistä vastaa: Saarijärven kaupunki
Päivitetty: 30.10.2023