suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Koulukuljetus

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Kaupunki järjestää koulukuljetuksen kaikille Kotkassa asuville peruskoulua käyville oppilaille, joilla on perusopetuslain mukaan oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen. Koulumatkalla tarkoitetaan matkaa oppilaan vakituisesta, väestörekisteriin merkitystä asuinpaikasta koulutuksen järjestäjän osoittamaan lähikouluun. Maksuttoman koulukuljetuksen myöntäminen edellyttää huoltajan hakemusta.

Koulukulj ...

Toimi näin

Koulumatkan järjestämistä tai koulumatkakulujen korvausta haetaan koulukuljetushakemuksella.

Kuljetusta voidaan hakea useammalle vuodelle (esim. alakoulun ajalle tai erityisopetuspäätöksen voimassaolon ajalle). Mikäli koulukuljetusta haetaan matkan vaikeuden, rasittavuuden tai vaarallisuuden perusteella, myönnetään kuljetus pääsääntöisesti enintään vuodeksi kerrallaan. Uuden hakemuksen liitteenä tulee toimittaa uusi asiantuntijalausunto.

Tulevaa lukuvuotta koskeva koulukuljetushakemus tulee lähettää opetustoimen hallintoon huhtikuun loppuun mennessä. Huoltajalle toimitetaan viranhaltijapäätös viimeistään kesän aikana. Lukuvuoden alussa (elokuu) toimitettujen hakemusten käsittelyaika on 2-3 viikkoa ja koulukuljetus alkaa vasta sen jälkeen, kun viranhaltijapäätös on tehty.

Lyhytaikaista koulukuljetusta (esim. koulutapaturman vuoksi) haettaessa hakemus ja lääkärintodistus toimitetaan opetustoimeen. Käsittelyaika 2-5 arkipäivää. Kuljetus alkaa vasta, kun hakemus on käsitelty. Mikäli mahdollista, hakemus liitteineen kannattaa toimittaa suoraan opetustoimeen.

Koulukuljetuksen järjestetään tai korvataan vain kodin ja koulun väliselle matkalle. Kutakin kuljetukseen oikeutettua oppilasta kuljetetaan kuitenkin enintään kaksi kertaa päivässä. Yhteishuoltajuustapauksissa ja lapsen asuessa esim. vuoroviikoin vanhempien luona, maksuton koulukuljetus järjestetään vain koulun ja lapsen väestörekisteriin merkityn vakituisen asuinpaikan välillä.

Kenelle ja millä ehdoin

Koulukuljetuksen järjestäminen edellyttää huoltajan hakemusta. Kuljetus on voimassa päätöksessä mainitun osoitteen ja koulun välillä, jos jompikumpi muuttuu, on kuljetusta haettava uudelleen, vaikka maksuttoman koulukuljetuksen myöntämisen perusteet olisivat edelleen samat.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksen oppilailla on oikeus kunnan järjestämään maksuttomaan koulukuljetukseen, jos koulumatka

  • on yli viisi kilometriä yhteen suuntaan tai
  • muutoin on oppilaan ikään tai olosuhteisiin nähden liian vaikea, rasittava tai vaarallinen.

Päivittäinen edestakainen koulumatka saa odotuksineen kestää enintään kaksi ja puoli tuntia, 13 vuotta täyttäneillä kolme tuntia.

Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on vanhemmille myönnettävä avustus oppilaan kuljettamista ja saattamista varten.

Oppivelvollisuuttaan suorittavilla toisen asteen opiskelijoilla on oikeus maksuttomiin koulumatkoihin, jos

  • koulumatka on vähintään seitsemän kilometriä yhteen suuntaan ja
  • koulumatkaan käytetään joukkoliikennettä.

Jos joukkoliikennettä ei ole mahdollista käyttää, tulee opiskelijan itse järjestää kulkeminen oppilaitokseen ja hänelle maksetaan siitä rahallinen korvaus.

Palvelun toteuttaa

Kotkan kaupunki

Palvelusta vastaa

Kotkan kaupunki
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 13.9.2023