suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Koulujakelutuet

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Euroopan unionin koulumaitojärjestelmän ja kouluhedelmäjärjestelmän toimeenpanosta vastaa Ruokaviraston metsä- ja markkinayksikkö. Oppilaitosten ja päiväkotien on mahdollista saada tukea jakamiinsa maitotuotteisiin tai hedelmiin, kasviksiin ja marjoihin. Tarkemmat tukiehdot selviävät kunkin lukuvuoden hakuoppaasta.

Toimi näin

Koulumaitotukea ja kouluhedelmätukea haetaan Nekka-asiointipalvelussa, jonka kautta voi myös hoitaa asiakas- ja toimipisterekisteröinnit, yhteystietojen ylläpidon ja mahdolliset toimittajavaltuutukset ja lukuvuositietojen lähettämisen. Asiointipalveluun kirjaudutaan Verohallinnon ylläpitämillä Katso-tunnuksilla.

Tukea hakee koulujen ja päiväkotien y-tunnuksellinen omistaja tai valtuutettu toimittajahakija. Kunta- ja itsehakijat hakevat tuen lukukausittain, toimittajahakijat hakevat tuen kuukausittain. Tuki haetaan kolmen kuukauden sisällä hakujakson päättymisestä.

Hakemuksen tekeminen:

Kuntahakija tai itsehakija hakee tuen omistamilleen kouluille ja päiväkodeille. Tuen hakua varten kunnan, yhdistyksen tai vastaavan tulee rekisteröityä asiakkaaksi ja rekisteröidä sen jälkeen omistamansa koulut ja päiväkodit toimipisteiksi. Näistä muodostuu tukihakemuksen runko, joka kertoo sen, toimitetaanko tuotteet suoraan koululle/päiväkodille (yksittäinen toimipiste) vai kulkevatko ne jonkin toisen keittiön kautta (kokoonpano).

Toimipisteille eli kouluille ja päiväkodeille merkitään hakemukselle oppilasmäärä ja tukeen oikeuttamattomien ruokailijoiden määrä (kuten opetushenkilökunta) lukuvuoden alussa sekä koulu-/toimintapäivien määrä hakujaksolla. Tuotemäärät kootaan toimipisteittäin tai kokoonpanoittain.

Koulumaitotuen osalta hakemuksella ilmoitetaan ne litramäärät, joille tukea haetaan. Kouluhedelmätuen osalta hakemukselle merkitään ne kilomäärät, joille tukea haetaan. Tämän lisäksi hakemukselle merkitään tuotteen arvonlisäveroton ostohinta. Jos samaa tuotetta on ostettu hakukauden aikana usealla eri hinnalla, hakemukselle merkitään alin ostohinta.

Toimittajahakija koostaa omalle tukihakemukselleen saamistaan lukuvuositiedoista ja toimittamistaan tuotemääristä tukihakemuksen.

Kenelle ja millä ehdoin

Koulumaitotukea voivat saada päiväkodeissa, peruskouluissa ja toisen asteen opetuksessa olevat lapset. Tuen hakemisen hoitaa oppilaitokset omistava y-tunnuksellinen toimija, kuten kunta, yhdistys, säätiö tai yritys. Ajantasainen tieto tukikelpoisista tuotteista ja tukitasoista löytyy Ruokaviraston internetsivuilla olevasta hakuoppaasta.

Kouluhedelmätukea voivat saada peruskouluissa olevat lapset. Tuen hakemisen hoitaa sama y-tunnuksellinen toimija kuin koulumaitotuenkin osalta. Kouluhedelmätukea maksetaan hedelmistä, kasviksista ja marjoista, ja ajantasainen tieto tukikelpoisista tuotteista ja tukitasoista löytyy Ruokaviraston internetsivuilla olevasta hakuoppaasta.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Ruokavirasto

Palvelusta vastaa

Ruokavirasto
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 20.6.2022