suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psykologian palvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kieli: suomi

Koulupsykologin työ sisältää oppimisvalmiuksien, erilaisten koulunkäyntivaikeuksien sekä tunne-elämän arviointia neuvottelujen ja psykologisten tutkimusvälineiden avulla. Koulupsykologin tehtävänä on suunnitella tarvittavia tukitoimia yhdessä opettajien, huoltajien ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa sekä seurata tukitoimien vaikutuksia oppilaiden koulunkäyntiin. Koulupsykologi on peruskoulun oppilashuoltoryhmän vakiojäsen.

Koulupsykologi tukee tarpeen mukaan perhettä ja nuorta vaikeissa elämäntilanteissa ja nuoruuden kasvukivuissa.Tapaamisia voidaan järjestää säännöllisesti tai kertaluontoisesti. Koulupsykologin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia. Tapaamiset sovitaan pääasiassa ajanvarauksella puhelimitse. Tarvittaessa oppilas/opiskelija voidaan ohjata keskustelemaan terveyskeskuspsykologille, perheneuvolaan, nuorisopsykiatrian poliklinikalle tai mielenterveystoimistoon pääsääntöisesti yhteistyössä vanhempien kanssa.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.

Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.

Koulupsykologi ja opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.


Palvelun toteuttaa: 
SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka