suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Kotihoito

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Kotihoidon palvelut tukevat kotona asuvaa asiakasta niissä päivittäisissä toiminnoissa, joista asiakas ei suoriudu itse. Tällaisia toimintoja ovat syöminen, peseytyminen, pukeutuminen, sängystä ja tuolista siirtyminen, kävely ja WC-käynnit.

Kotihoidon asiakkaat saavat myös tarvitsemansa terveyden- ja sairaanhoidon kotiin, mikäli sen järjestäminen muilla tavoin ei ole järkevää.

Ruokailu järjestetään yleensä ateriapalveluna. Kauppa-asiat hoidetaan kauppapalveluna.

Siivouspalvelua järjestetään vähävaraisille asiakkaille, joiden toimintakyky on oleellisesti alentunut. Asiakkaat, jotka tarvitsevat päivittäistä kotihoitoa, voivat saada ylläpitävää siistimisapua kotihoidon toteuttamana. Asiakkaita ja heidän läheisiään neuvotaan hyödyntämään kotitalousvähennystä käytettäessä yksityisiä siivouspalveluja.

Pyykkihuollosta keskustellaan ja sovitaan palvelu- ja hoitosuunnitelmaa tehtäessä.

Asiakkaalle voidaan järjestää kotihoidon tukipalveluna turvapuhelin, jonka avulla apua saa tarvittaessa ympärivuorokautisesti.

Saattamis- ja asiointiapua voi tiedustella mm. vapaaehtoisjärjestöiltä ja seurakunnilta, poikkeustilanteissa myös kotihoidolta.

Kotihoidon moniammatillinen tiimi avustaa tarvittaessa myös muiden palvelujen järjestämisessä (esim. päivätoiminta, lyhytaikaishoito).

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu ikääntyneille vantaalaisille.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotipalvelua ovat hoiva ja huolenpito, asukkaan tukeminen arjesta suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota annetaan tilapäisesti potilaan kotona hänen sairautensa hoitamiseksi.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat tarvittavan hoidon määrä, hoidettavan tulot ja esimerkiksi hänen mahdollinen sotainvaliditeettinsa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 2.12.2021