suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto

Kotihoito

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kotihoito tukee sinua ja mahdollisuuksiasi asua kotona ja selviytyä arjesta sairauksista ja heikentyneestä toimintakyvystä huolimatta. Autamme sinua vahvistamaan omia voimavarojasi ja omatoimisuuttasi kotona. Läheisiäsi kannustetaan osallistumaan hoitoon ja huolenpitoon.

Kotihoito koostuu sekä kotipalvelusta että kotisairaanhoidosta.

Kotipalvelun lähihoitajat, kotihoitajat ja kotiavustajat auttavat jokapäiväisissä askareissa ja henkilökohtaisissa toiminnoissa, esim. henkilökohtaisen hygienian hoitamisessa, kylpemisessä, pukeutumisessa ja riisuutumisessa, aterioinnissa ja vaatehuollossa. Lähihoitaja jakaa myös lääkkeitä ja hoitaa haavoja, antaa pistoksia ja suorittaa muita hoitotoimenpiteitä. Kotipalvelu toimii joka päivä vuorokauden ympäri laaditun palvelu- ja maksupäätöksen mukaisesti.

Kotisairaanhoidon sairaanhoitajat auttavat sinua, kun et pysty käymään terveyskeskuksessa sairauden tai heikentyneen toimintakyvyn vuoksi. Sairaanhoitaja huolehtii mm. verikokeista, pistoksista, ompeleiden poistosta, haavanhoidosta, lääkityksestä ja sen seurannasta. Sen lisäksi sairaanhoitaja huolehtii mm. kivunlievityksestä kipupumpun avulla, lääkkeiden antamisesta suonensisäisessä tiputuksessa sekä saattohoidosta syöpähoitajan kanssa. Myös lääkäri voi tehdä kotikäyntejä tarvittaessa.

Hoitajan käynti voi olla tilapäinen käynti tai säännöllisesti toistuva käynti laaditun palvelu- ja maksupäätöksen mukaisesti.

Toimi näin

Saadaksesi kotihoitoa sinun tai läheistesi on otettava yhteys palveluohjaukseen. Palveluohjaaja selvittää palvelu- ja hoitotarvettasi.

Jos sinulle myönnetään kotihoitoa, laadimme hoito- ja palvelusuunnitelman sinun ja läheistesi kanssa, ja kotihoidon ohjaaja tekee palvelu- ja maksupäätöksen. Tämän jälkeen sinulle nimetään omahoitaja.

Kotisairaanhoitoa annetaan lääkärin määräyksestä suunnitellulla ja sovitulla tavalla omassa kodissasi.

Kun sinä tai läheisesi haluatte muuttaa hoito- ja palvelusuunnitelmaan kirjattuja käyntikertoja, on teidän otettava yhteys kotihoidon ohjaajaan.

Ilmoita päivittäisten käyntien mahdollisista muutoksista Optimointikeskukseen. Pyydämme sinua ilmoittamaan peruutuksista hyvissä ajoin. Pyhää tai iltaa koskevat peruutukset sinun on ilmoitettava jo päivällä Optimointikeskukseen.

On tärkeää, että perut ateria-annoksesi, jos et ole kotona etkä tarvitse annosta. Ota yhteys palveluohjaajaan.

Soita palveluohjaajalle kun haluat perua turvapuhelimen.

Kenelle ja millä ehdoin

Kotisairaanhoito on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille henkilöille.

Kotihoitoa myöntäessämme noudatamme laadittuja kriteereitä oikeudenmukaisen ja yhdenvertaisen käsittelyn varmistamiseksi.

Palvelu on maksullinen.

Säännöllisen kotihoidon maksut lasketaan käyntikertojen määrän ja tulojesi mukaan. Maksu ilmenee palvelu- ja maksupäätöksestäsi. Laskutamme tilapäisestä kotipalvelusta käytetyn ajan mukaan. Tilapäisestä kotisairaanhoidosta laskutamme käyntimaksun.

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotipalvelua ovat hoiva ja huolenpito, asukkaan tukeminen arjesta suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota annetaan tilapäisesti potilaan kotona hänen sairautensa hoitamiseksi.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat tarvittavan hoidon määrä, hoidettavan tulot ja esimerkiksi hänen mahdollinen sotainvaliditeettinsa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Palvelusta vastaaPietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Alue Luoto, Pedersören kunta, Pietarsaari, Uusikaarlepyy
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto
Päivitetty: 20.5.2021