suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapinjärven kunta

Kotihoito

  • Palvelu
  • Lapinjärvi
  • Julkinen palvelu

Kotihoidon palveluja voi saada tilanteessa, jossa kotona selviytyminen on vaikeutunut vanhuuden, sairauden, vammaisuuden tai muun syyn takia.

Kotihoidolla tarkoitetaan kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa sekä muita tukipalveluja, jotka auttavat selviytymään kotona.

Tavoitteena on auttaa asiakasta selviytymään omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Samalla ehkäistään ennenaikaista siirtymistä laitoshoitoon.

Ennen kotihoidon myöntämistä arvioidaan palveluiden tarve kotikäynnillä asiakkaan luona. Kun haet ensimmäistä kertaa kotihoitoa, ota yhteyttä vanhustyön palvelupäällikköön.

Asiakkaan ja häntä mahdollisesti hoitavien omaisten kanssa tehdään hoito- ja palvelusuunnitelma säännöllisestä kotihoidosta, jossa asiakkaan luona käydään vähintään kerran viikossa.

Hoito aloitetaan aina määräaikaisena ja sen tarvetta arvioidaan säännöllisesti. Kotihoidon maksu muodostuu asiakkaan tulojen ja hoito- ja palvelusuunnitelmassa sovitun palvelun määrän mukaisesti.

Kotihoidon maksut määräytyvät palveluiden määrän ja asiakkaiden tulojen mukaan. Säännöllisen kotihoidon hinta lasketaan sosiaalihuoltoasetuksen mukaisten tulorajojen ylittävistä osuuksista prosentteina sen mukaan, kuinka usein kotihoidon palveluita käytetään

Lisätietoa löytyy Lapinjärven kunnan verkkosivuilta (Näin asioit-välilehti).

Tausta ja lainsäädäntö

Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Kotipalvelua ovat hoiva ja huolenpito, asukkaan tukeminen arjesta suoriutumisessa ja hänen toimintakykynsä ylläpitäminen. Kotisairaanhoito on terveys- ja sairaanhoitopalvelua, jota annetaan tilapäisesti potilaan kotona hänen sairautensa hoitamiseksi.

Kotihoidon asiakasmaksuihin vaikuttavat tarvittavan hoidon määrä, hoidettavan tulot ja esimerkiksi hänen mahdollinen sotainvaliditeettinsa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLapinjärven kunta
Alue Lapinjärvi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Lapinjärven kunta
Päivitetty: 24.1.2019