suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Keiturin Sote Oy

Kotihoito

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kotihoito tukee asiakkaan itsenäistä kotona selviytymistä erilaisin hoito- ja hoivapalveluin. Kotihoito on asiakkaan kokonaisvaltaista auttamista ja tukemista jokapäiväisessä elämässä. Se huolehtii asiakkaan perushoidosta sekä turvallisen ja asianmukaisen kotiympäristön ylläpidosta. Se on mm. lääkkeistä, ruokailusta, hygieniasta ja pukeutumisesta huolehtimista sekä auttamista, voinnin ja terveydentilan seurantaa.

Kotihoito sisältää sosiaalihuoltolain mukaisen kotipalvelun ja terveydenhuoltolain mukaisen kotisairaanhoidon. Kotihoito pyrkii yhteistyössä omaisten ja muiden palveluntuottajien kanssa mahdollistamaan asiakkaan kotona asumisen sairauksista ja/tai toimintakyvyn alentumisesta huolimatta mahdollisimman pitkään.

Kotihoitoa voi saada säännöllisenä tai tilapäisenä. Säännöllinen kotihoito on tarkoitettu henkilölle, jonka toimintakyky on selkeästi alentunut eikä hän tämän vuoksi selviä päivittäisistä toiminnoista itsenäisesti tai omaisten avulla. Mikäli kotihoidon tarve on hoito- ja palvelusuunnitelman mukaan säännöllistä eli vähintään kerran viikossa tapahtuvaa, asiakas siirtyy säännöllisen kotihoidon piiriin (THL 30.11.2011). Säännöllinen kotihoito voi sisältää palvelutarpeen arvioinnin mukaan seuraavia puhtaanapitopalveluita:

  • astioiden tiskaus (omaiset hoitavat omat tiskinsä), roskien vienti
  • WC:n siivous, työtasojen pyyhkiminen
  • vuodevaatteiden vaihto tarpeen mukaan, pyykkihuolto, mikäli kotona pyykkikone
  • jääkaapin siisteys

Edellä mainittuja puhtaanapitopalveluita voi saada myös palvelusetelillä. Tilapäinen kotihoito tarkoittaa pääsääntöisesti määräaikaista, harvemmin kuin kerran viikossa tapahtuvaa palvelua, joka on tarkoitettu asiakkaille, joiden on vaikea päästä avohoidon palveluun, esim. sairaanhoitajan vastaanotolle saattajankaan auttamana.

Tukipalveluita ovat ateria-, asiointi-, turva- ja kylvetyspalvelut, joiden tarkoitus on myös tukea hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä omassa kodissa. Ateriapalvelua tuottavat eri palvelutuottajat ja kuljetus tapahtuu joko kotihoidon tai palveluntuottajan toimesta sovitun suunnitelman mukaisesti. Asiointipalvelua ovat kauppa- ja apteekkiasioinnin hoitaminen asiakkaan puolesta. Turvapalveluina saatavilla on turvapuhelin, ovihälytin, palovaroitin ja GPS-seurantalaite. Kylvetysapu on asiakkaan luona tapahtuva palvelu. Tukipalveluilla on kiinteä hinta, joihin tulot eivät vaikuta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKeiturin Sote Oy
Muut vastuuorganisaatiotVirtain kaupunki, Ruoveden kunta
Palvelusta vastaaKeiturin Sote Oy
Alue Ruovesi, Virrat
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Keiturin Sote Oy
Päivitetty: 1.7.2021