suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio KYS

Korva-, nenä- ja kurkkutautien palvelut

 • Palvelu
 • 65 kuntaa
 • Julkinen palvelu

Potilaat tulevat korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle lääkärin lähetteellä. Erikoisosaamistamme ovat vaativien nenän ja sivuonteloiden sairauksien, allergisen ja työperäisen nuhan, pään ja kaulan alueen syövän sekä korvasairauksien tutkimus ja hoito.

Lähetteen perusteella erikoislääkäri huomioi kiireellisyyden ja suunnittelee mahdolliset tutkimukset. Suuri osa potilaiden terveysongelmista, esimerkiksi nuha, monet tulehdussairaudet ja kuulo-ongelmat, voidaan hoitaa poliklinikalla. Tavallisimmat syyt päivystyskäynteihin ovat nenäverenvuodot, kurkkupaiseet ja kasvovammat.

Kuulo- ja tasapainohäiriöt

Poliklinikalla hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat lääkärin määräämiä kuuloon ja huimaukseen liittyviä tutkimuksia tai kuulonkuntoutusta. Tutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Potilaat, joilla on kuulokoje, voivat olla suoraan yhteydessä audionomiin.

Poliklinikalla

 • tehdään lasten ja aikuisten kuulontutkimukset
 • toteutetaan eri-ikäisten potilaiden kuulokojesovitukset
 • tutkitaan ja hoidetaan huimauspotilaita
 • valmistetaan ja huolletaan kuulokojeen korvakappaleita
 • tutkitaan ja annetaan kuntoutusta sisäkorvaistutepotilaille

Leikkaukset ja vuodeosastohoito

Pääosa leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti, jolloin potilas tulee sairaalaan leikkauspäivänä ja kotiutuu saman päivän kuluessa. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat aikuispotilaat hoidetaan aistinelinsairauksien osastolla ja alle 16-vuotiaat lapsipotilaat lasten ja nuorten osastolla. Osastohoidon tarve on hoitomenetelmien kehittyessä vähentynyt huomattavasti aiempaan aikaan verrattuna, ja potilaat pyritäänkin kotiuttamaan mahdollisimman pian heti voinnin niin salliessa.

Yleisimmät leikkausta vaativat sairaudet ovat

 • nielurisojen ja kitarisan sairaudet
 • nenän sivuonteloiden tulehdussairaudet
 • pään ja kaulan alueen kasvaimet
 • eräät tulehdukselliset ja kuuloa huonontavat korvasairaudet

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Palvelu on maksullinen.

Palvelusta riippuen poliklinikkamaksu, päiväkirurgiamaksu tai hoitopäivämaksu.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion yliopistollinen sairaala
Muut vastuuorganisaatiotPohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaKuopion yliopistollinen sairaala
Alue Äänekoski, Enonkoski, Hankasalmi, Heinävesi, Hirvensalmi, Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Joroinen, Joutsa, Juuka, Juva, Jyväskylä, Kaavi, Kangasniemi, Kannonkoski, Karstula, Keitele, Keuruu, Kinnula, Kitee, Kiuruvesi, Kivijärvi, Konnevesi, Kontiolahti, Kuopio, Kyyjärvi, Lapinlahti, Laukaa, Leppävirta, Lieksa, Liperi, Luhanka, Mäntyharju, Mikkeli, Multia, Muurame, Nurmes, Outokumpu, Pertunmaa, Petäjävesi, Pieksämäki, Pielavesi, Pihtipudas, Polvijärvi, Puumala, Rääkkylä, Rantasalmi, Rautalampi, Rautavaara, Saarijärvi, Savonlinna, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Sulkava, Suonenjoki, Tervo, Tohmajärvi, Toivakka, Tuusniemi, Uurainen, Varkaus, Vesanto, Vieremä, Viitasaari
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: KYS
Päivitetty: 14.1.2022