suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Korota ajokorttiasi

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ajokortin korottaminen asiointipalvelussa on mahdollista niille, joilla on jo ajokortti ja jotka täyttävät muut edellytykset palvelun käytölle.

Huom! Jos haluat ajo-oikeuden korottamisen yhteydessä myös uudistaa ajo-oikeutesi, asioi Ajovarman palvelupisteessä.

Lue palvelun käytön edellytyksistä eri ajokorttiryhmien osalta tarkemmin alempaa. Jos ajokortin korottaminen ei onnistu asiointipalveluss ...

Toimi näin

1:Korota ajokorttiasi asiointipalvelussa.

2:Maksaminen

Maksa tilaus (24 e). Maksamisen jälkeen sinun tulee erikseen varata aika kuljettajantutkinnon kokeiden suorittamista varten Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta.

3:Kortin postitus

Saat ajokortin postitse kotiin noin neljän arkipäivän kuluttua kuljettajantutkinnon suorittamisesta.

Korottaessasi ajokorttia Ajovarmassa, ota mukaasi

aikaisempi ajokorttisi

2 passivalokuvaa (HUOM! Et tarvitse uusia valokuvia, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoitusnäytteen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten.)

Lisäksi ota tarvittaessa mukaasi

lääkärinlausunto ajokyvystä, jos sinulla on vain ryhmän 1 ajokorttiluokka ja korotat ajokorttia ryhmän 2 ajokorttiluokilla. Jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystä Potilastiedon arkistoon, ajoterveystiedot voidaan hakea Ajovarmassa sähköisesti.

autokoulusta saamasi todistus kuljettajaopetuksesta, jos korotat ajokortillasi olevaa A1-ajokorttiluokkaa A2-luokkaan tai A2-luokkaa A-luokkaan pelkällä kuljettajaopetuksella.

Puolustusvoimilta saamasi tutkintotodistus, jos haluat korottaa ajokorttiasi Puolustusvoimista saadun tutkintotodistuksen perusteella.

linja-auton ammatillisesta peruskoulutuksesta saamasi todistus, jos haet ajokortin korottamista koulutuksen perusteella. Tällöin voit saada D-luokan ajo-oikeuden jo 18-vuotiaana.

viranomaisen tai työnantajan vapaamuotoinen selvitys siitä, millä perustein ajokortti pitäisi myöntää, jos haet ajokorttia erityisehdon 131 perusteella.

Erityisehto 131 merkitsee poikkeusta C- ja/tai D- luokkien vähimmäisikävaatimuksista. Se voidaan myöntää palo- tai pelastusalan, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen toimintaan liittyvää ajoa tai huolto- ja korjaamotoiminnan edellyttämää ajoa varten.

Varaa aika etukäteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Ajo-oikeutesi on voimassa etkä ole ajokiellossa

Sinulla ei ole toisessa EU- tai ETA-maassa myönnettyä ajokorttia

Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi

Ajokortin korottamista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva valokuva ja ajantasainen nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Tilaamalla ajokortin asiointipalvelun kautta annat luvan käyttää asiointipalvelun näyttämiä Traficomin kuvarekisterissä tai poliisin passikuvarekisterissä olevaa kuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi.

Valokuva ja nimikirjoitus löytyvät, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoitusnäytteen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten

Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa. Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen maksamista Postin ja maistraattien yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus

Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella.

Palvelun toteuttaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Palvelusta vastaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Tekstistä vastaa: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Päivitetty: 1.4.2022