suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Korkein oikeus

Korkein oikeus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan.

Korkeimpaan oikeuteen voi valittaa hovioikeuksien ratkaisuista sekä eräistä käräjäoikeuksien, markkinaoikeuden ja vakuutusoikeuden ratkaisuista. Edellytyksenä valituksen tutkimiselle on yleensä, että korkein oikeus myöntää muutoksenhakijalle valitusluvan. Valitusluvan myöntämisen peru ...

Toimi näin

Valituslupahakemukset ja valitukset toimitetaan yleensä asian viimeksi ratkaisseen tahon, kuten hovioikeuden kirjaamoon. On suositeltavaa käyttää oikeudellisen asiantuntijan apua asiakirjojen laatimisessa. Oikeudenkäyntiasiamiehen tulee täyttää tietyt kelpoisuusehdot.

Korkein oikeus vastaanottaa oikeudenkäyntiaineiston kirjallisena ja menettely on pääsääntöisesti kirjallinen. Mahdollisuutta henkilökohtaisiin tapaamisiin ei ole.

Koska tuomioistuimen pitää olla puolueeton, se ei voi antaa oikeudellisia neuvoja oikeudenkäyntien osapuolille tai muillekaan tahoille. Oikeudellisissa asioissa on mahdollista kääntyä esimerkiksi oikeusaputoimiston tai asianajajan puoleen.

Kenelle ja millä ehdoin

Muutoksen hakemisessa on ensinnäkin noudatettava laissa säädettyjä määräaikoja. Hakemukset ja valitukset on tehtävä kirjallisesti.

Yleensä se, että korkein oikeus ottaa asian tutkittavakseen, edellyttää myös, että korkein oikeus myöntää asiassa valitusluvan.

Tuomion poistamista tai purkamista voi korkeimmalta oikeudelta hakea laissa säädettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta vain, mikäli hakemuksen on laatinut asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Palvelun toteuttaa

Korkein oikeus

Palvelusta vastaa

Korkein oikeus
Tekstistä vastaa: Korkein oikeus
Päivitetty: 10.8.2022