suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Kohdunkaulasyövän seulonta

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Irtosolu- eli PAPA-seulonnalla pyritään löytämään kohdun kaulaosan syöpää edeltävät kudosmuutokset. Varhaisella hoidolla voidaan estää varsinaisen syövän kehittyminen.

Kaupunki kutsuu PAPA-seulontaan vuosittain 30–60-vuotiaita vantaalaisia naisia. Jos kuulut tähän ikäluokkaan, saat kutsun PAPA-seulontaan viiden vuoden välein.

Seulontakäynti on osallistujille maksuton. Tutkimusvastaus ja mahdolliset lisätutkimuspyynnöt lähetetään osallistujille jälkikäteen kirjeitse.

Seulonnat tehdään HUSLABin toimipisteissä. Seulonnalla pyritään löytämään kohdunkaulan solumuutokset ennen kuin niistä kehittyy syöpää. Varhaisella hoidolla voidaan estää varsinaisen syövän kehittyminen.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu Vantaan terveyspalvelujen asiakkaille.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 12.8.2022