suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Kohdunkaulan syövän seulonta

  • Palvelu
  • 6 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Keusoten alueella kohdunkaulan syövän seulonnan järjestää HUS. Kohdunkaulan syövän seulonnan tarkoituksena on todeta mahdollinen kohdunkaulan syövän esiaste ja hoitaa se varhaisessa vaiheessa, jotta syövän kehittyminen voidaan estää.

HUS on uudistanut kohdunkaulan syövän seulontaohjelmaa vuoden 2019 alusta. Seulonta perustuu 30 -vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla naisilla ensisijaisesti pap ...

Toimi näin

Ennen tutkimusta

Saat HUSilta kotiisi kutsukirjeen, jossa on valmiina sinulle varattu aika seulontanäytteeseen. Voit muuttaa tai peruuttaa kutsussa annetun ajan HUS-laboratorioiden puhelinajanvarauksen tai verkkoasioinnin kautta. Jos sinulla on liikuntaeste, ilmoitathan siitä soittamalla HUS-laboratorioiden ajanvarausnumeroon.

Täytä kutsukirjeen mukana saamasi paperinen kohdunkaulan syövän seulontalomake ja ota se mukaan seulontakäynnille. Ota mukaasi seulontakäynnille myös KELA-kortti tai muu henkilötodistus.

Tutkimuksen jälkeen

Saat seulontavastauksen kotiin postitse noin kuukauden kuluessa näytteenotosta. Mikäli seulontatestissä ei todeta mitään normaalista poikkeavaa, saat seuraavan kutsun seulontaan taas noin 5 vuoden kuluttua.

Jos testissä todetaan normaalista poikkeavia tuloksia, saat ohjeet jatkotutkimuksiin osallistumisesta vastauskirjeessä ja erillisen kutsun jatkotutkimuksiin kirjeitse tai puhelimitse. Mahdolliset jatkotutkimukset tehdään naistentautien poliklinikalla. Jos muutokset ovat lieviä, riittää uusintanäyte 1–2 vuoden kuluttua. Tähänkin saat henkilökohtaisen kutsun.

Kenelle ja millä ehdoin

Seulontaan kutsutaan kaikki 25-65-vuotiaat naiset 5 vuoden välein. Vuoden 2024 seulontaan kutsutaan vuosina 1959, 1964, 1969, 1974, 1979, 1984, 1989, 1994 ja 1999 syntyneet.

Palvelun toteuttaa

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala

Palvelusta vastaa

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 17.1.2024