suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Teurasruhojen luokitus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Teurasruhon käyttöarvo määritetään EU:n alueella EUROP-luokitusasteikon mukaisesti. Luokituksen tarkoituksena on erottaa erityyppiset ruhot toisistaan niiden lihakkuuden ja rasvaisuuden (naudan- ja lampaanruhot) tai vähärasvaisen lihan osuuden (sianruhot) perusteella. Luokitusasteikon käytöllä varmistetaan luokituksen ja siten myytäväksi tarjottavien ruhon osien hinnoittelun vertailukelpoisuus.

T ...

Toimi näin

Hae lomakkeella 561730 Ruokaviraston valtuutusta hyväksytyksi ruhonluokittajaksi. Päätös hyväksymisestä lähetetään alkuperäisenä teurastamolle, jossa luokittaminen tapahtuu eli siihen osoitteeseen jonka hakija on hakemuksessaan ilmoittanut. Tieto päätöksestä lähetetään tiedoksi myös Foodwest Oy:lle.

Kenelle ja millä ehdoin

Teurastamossa ruhoja saa luokittaa vain Ruokaviraston tähän tehtävään hyväksymä henkilö (hyväksytty ruhonluokittaja). Hyväksymistä haetaan lomakkeella 561730 Hakemus hyväksytyksi ruhonluokittajaksi. Hyväksymisen edellytyksenä on koulutukseen perustuva pätevyys ja hyväksytysti suoritettu työnäyte. Hyväksyntä on voimassa enintään kolme vuotta kerrallaan, ja se kattaa luokituksen lisäksi ruhon punnitsemisen ja tunnistemerkitsemisen. Uusi hyväksyntä voidaan myöntää hakemuksesta, jos hyväksymisen edellytykset täyttyvät.

Teurasruhojen luokituksen ja punnituksen valvonnasta sekä luokittajien koulutuksesta vastaa Foodwest Oy Ruokaviraston valtuutuksella. Ruokavirasto perii luokittavilta ja siten valvonnan piiriin kuuluvilta teurastamoilta vuotuista valvontamaksua maa- ja metsätalousministeriön asetuksen (772/2007) mukaisesti. Valvontamaksu peritään kaksi kertaa vuodessa teurastamoiden Ruokavirastoon lähettämien ilmoitusten perusteella.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Ruokavirasto

Palvelusta vastaa

Ruokavirasto
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 20.6.2022