suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Kirjastopalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: Sodankylän kunta
Alue: Pelkosenniemi, Savukoski, Sodankylä
Palvelun kieli: suomi

Sompion kirjasto on Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän kuntien yhteinen kirjastolaitos. Sompion kirjaston toimipisteissä voit aineistojen lainaamisen lisäksi osallistua mm. kirjakahviloihin ja lukupiireihin. Kirjastokohtaiset palvelut ja tapahtumat löydät kotisivuiltamme.

Sodankylän kunnan alueella toimii myös kirjastoauto Hilla.

Sodankylän kunta toimii Sompion kirjaston hallinnoivana kuntana ja entiset kunnankirjastot ovat nyt uuden kirjaston tasa-arvoisia toimipisteitä. Sompion kirjasto on Lapin ensimmäinen seutukirjasto. Sompion kirjasto tuottaa kaikki Pelkosenniemen, Savukosken ja Sodankylän kuntien kirjastopalvelut kuntien nykyisissä kirjastotiloissa. Sodankylän toimipiste huolehtii kirjastoaineiston hankinnasta ja huolehtii siitä, että kirjastossa on monipuolista kirjastoaineistoa, riittävästi kirjastoammatillista henkilökuntaa sekä kattava valikoima sanoma- ja aikakauslehtiä.


Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten.

Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kirjastokortin saa jokainen halukas. Edellytyksenä on ilmoittautumislomakkeen täyttäminen kirjastossa tai kirjastoautossa ja siinä yhteydessä henkilöllisyyden todistaminen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan huoltajan suostumus.

Samalla kortilla voit asioida kaikissa Lapin Kirjastoissa.


Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja.

Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, kadonneen kortin uusimisesta peritään 4 euron maksu.


Tausta ja lainsäädäntö

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa kirjaston aineistoihin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.


Palvelun toteuttaa: 
Sodankylän kunta