suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Raahen kaupunki

Kirjasto- ja tietopalvelut

  • Palvelu
  • 30 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Raahen kaupunginkirjasto kuuluu OUTI-kirjastoihin ja se koostuu pääkirjaston lisäksi kolmesta palvelutarjonnaltaan erilaisesta lähikirjastosta. Kaikissa kirjastoissa voi lainauspalvelujen lisäksi lukea lehtiä paperisena tai e-lehtenä sekä Haapajoen kirjastoa lukuun ottamatta skannata, tulostaa tai kopioida. Pääkirjastossa voi käyttää verkkoyhteyksiä kirjaston asiakaskoneilta tai langattomasti asiakkaan omalta laitteelta, tutustua paikallishistoriaan kotiseutuhuoneessa, nauttia kuukausittain vaihtuvista taidenäyttelyistä ja muista tapahtumista sekä pelata PS-pelejä. Itsenäiseen rauhalliseen työskentelyyn soveltuvia tiloja ovat pääkirjaston tutkijanhuoneet sekä käsikirjasto. Ryhmille vuokrattavia kokoustiloja on pääkirjaston lisäksi Vihannin kirjastossa, jossa on myös langaton verkko, taidenäyttelytila ja PS-pelien pelaamismahdollisuus. OUTI-kirjastoilla on yhteinen kirjastojärjestelmä, aineistokokoelma ja kirjastokortti, minkä myötä kaikkien OUTI-kirjastojen palvelut ovat Raahen kaupunginkirjaston asiakkaiden käytettävissä.

Toimi näin

Kirjaston asiakkuuteen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa kirjastosta tai kirjastoautosta täyttämällä ilmoittautumiskaavakkeen ja todistamalla henkilöllisyytensä. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Samassa yhteydessä asiakas voi saada Pin-koodin, joka tarvitaan verkkokirjaston, omatoimikirjaston, asiakastietokoneiden ja joissakin kirjastoissa automaattien käyttöön. Kortilla voi lainata mistä tahansa OUTI-kirjastosta ja lainat voi palauttaa esineitä lukuun ottamatta maksutta mihin tahansa OUTI-kirjastoon. Asiakas voi myös tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole OUTI-kirjastoissa. Kaukolainoista peritään maksu.

Henkilöasiakkaalla voi olla kerrallaan 100 lainaa ja yhteisöasiakkaalla 200. Lainat voi uusia lyhytlainoja lukuun ottamatta viisi kertaa, mikäli niistä ei ole varauksia ja lainausoikeus on voimassa. Varauksia asiakkaalla voi olla kerrallaan 100. Varaaminen on maksutonta, mutta noutamattomasta varauksesta peritään maksu. Varauksia voi tehdä kaikkien OUTI-kirjastojen aineistosta.

Asiakas voi tilata itselleen muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä sähköpostiin. Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään päiväkohtainen myöhästymismaksu. Lasten aineistosta tai lapsiasiakkaan lainoista ei mene myöhästymismaksua. Palautuskehotukset lähetetään 7 ja 35 vuorokautta eräpäivän jälkeen sähköpostilla tai kirjeenä. Kehoitukset lähetetään myös lapsiasiakkaan lainoista ja lasten aineistosta. Palauttamattomasta aineistosta lähetetään lasku.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastoa voivat käyttää maksuttomasti kaikki, jotka noudattavat OUTI-kirjastojen yhteisiä käyttösääntöjä. Kirjaston asiakkuuteen tarvitaan kirjastokortti, jonka saa kirjastosta tai kirjastoautosta todistamalla henkilöllisyytensä. Kortti on viisi vuotta voimassa. Alle 15-vuotiaalta vaaditaan huoltajan kirjallinen suostumus. Huoltaja vastaa alle 18-vuotiaan lainoista. Kirjastokortti on henkilökohtainen.

Verkkokirjaston, omatoimikirjaston, asiakastietokoneiden ja joissakin kirjastoissa automaattien käyttöön tarvitaan PIN-koodi, jonka saa henkilökohtaisesti kirjastosta tai verkkokirjaston ”Unohditko PIN-koodisi?”-linkistä, jos asiakastietoihin on tallennettu sähköpostiosoite. PIN-koodia ei anneta puhelimitse. Asiakas on vastuussa kirjastokortistaan ja sillä lainatusta aineistosta sekä käyttäjätunnuksen ja Pin-koodin käytöstä. Asiakas menettää lainausoikeutensa, jos hän jättää lainat palauttamatta tai maksut maksamatta. Kielto on voimassa, kunnes asiakas on palauttanut aineiston ja suorittanut maksut. Myös lainausoikeuden vanheneminen, väärä postiosoite asiakastiedoissa, puuttuva alle 18-vuotiaan huoltajatieto tai puutteellinen henkilötunnus aiheuttavat

lainauskiellon. Kielto poistetaan heti, kun tiedot on korjattu.

Kirjasto on kaikille yhteinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia (612/2003). Kirjaston käyttökiellon voivat aiheuttaa kirjaston käyttäjän toistuva ja olennaisesti kirjaston toiminnalle häiriötä aiheuttava käyttäytyminen, turvallisuuden vaarantaminen tai kirjaston omaisuuden vahingoittaminen. Kunta voi

asettaa kirjaston käyttäjän kirjastokohtaiseen käyttökieltoon. Osapuolille varataan tilaisuus tulla kuulluksi ennen käyttökiellon antamista.

Palvelu on maksuton.

Yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta.

Kunta voi periä myöhässä palautetuista aineistoista, varatun aineiston noutamatta jättämisestä ja muista kuin 1 momentissa tarkoitetuista yleisen kirjaston suoritteista kohtuullisen, enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvien kokonaiskustannusten määrää vastaavan maksun.

(Kirjastolaki 12§)

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRaahen kaupunki
Palvelusta vastaaRaahen kaupunki
Alue Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Reisjärvi, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Raahen kaupunki
Päivitetty: 1.9.2021