suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Maanmittauslaitos

Kiinteistökauppa ja muu luovutus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kiinteistön luovutus (kauppa, lahja tai vaihto) on Maakaaren mukaan tehtävä kirjallisena taikka sähköisessä asiointijärjestelmässä (Kiinteistövaihdannan palvelu, KVP). Luovutuskirjan on täytettävä tietyt muoto-/sisältömääräykset jotta luovutus olisi sitova.

Jos luovutus tehdään kirjallisena, on sekä kiinteistön luovuttajien että saajien oltava samaan aikaan läsnä luovutuskirjan allekirjoituksessa. Lisäksi paikalla on oltava virallinen kaupanvahvistaja. Osapuolet ja kaupanvahvistaja vastaavat siitä että luovutuskirjan tiedot ovat oikein ja se on tarkoituksenmukaisesti laadittu.

Maanmittauslaitos tarjoaa kiinteistövaihdantaan liittyviä tukipalveluita:

  • Kiinteistövaihdannan palvelu on verkkopalvelu jossa voit tehdä kiinteistökaupan tai muun kiinteistöluovutuksen.
  • Rekistereistä saatavien otteiden ja todistusten avulla selviää ajantasaiset tiedot mistä tahansa kiinteistöstä Suomessa. Kiinteistökaupassa on tärkeää hankkia kiinteistörekisteriote, rekisterikarttaote, lainhuutotodistus ja rasitustodistus. Jos kyseessä on vuokraoikeus, kannattaa hankkia vuokraoikeustodistus.
  • Kiinteistöjen kauppahintarekisterin kautta saa tietoa toteutuneista kiinteistökaupoista ja maksetuista kauppahinnoista. Verkkosivuilla olevat alueittaiset tilastot päivittyvät kerran kuukaudessa ja ovat maksutta käytössäsi. Yksittäisistä kaupoista saa tietoa kauppahintarekisteriotteista.
  • Maanmittauslaitos toimii Suomessa kirjaamisviranomaisena, jonka vastuulla on kiinteistöjen omistus-, vuokraoikeus- ja kiinnitysasioiden käsittely sekä rekisteröinti.
  • Useat toimitusinsinöörit toimivat virkansa puolesta virallisina kaupanvahvistajina.
  • Kaupanvahvistajien käytössä on verkkopalvelu, jolla tehdään kaupanvahvistajan ilmoitus Maanmittauslaitokselle ja kunnalle. Kiinteistönluovutusilmoituksen yhteydessä kaupanvahvistajalla on mahdollisuus tehdä asiakkaan pyynnöstä lainhuutohakemus.

Toimi näin

Katso lisätiedot palveluista Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kenelle ja millä ehdoin

Kiinteistövaihdannan palvelussa on joitain rajoituksia, joita poistetaan järjestelmää kehittämällä. Alaikäinen ei esimerkiksi voi olla kiinteistön luovuttajana eikä saajana, sama koskee henkilöitä, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Palvelussa ei voi luovuttaa useita kiinteistöjä samassa kaupassa. Järjestelmä mahdollistaa kuitenkin vuokraoikeuden luovuttamisen.

Maanmittauslaitos ei tee asiakkailleen kiinteistöjen kauppakirjoja tai muita luovutuskirjoja eikä anna yksityiskohtaista neuvontaa niiden laadintaan. Maanmittauslaitos ei myöskään tee kiinteistöarviointia tilauksesta.

Kaupanvahvistajailmoituksen tekeminen verkossa edellyttää tunnistautumista ja on mahdollista vain henkilöille, joilla on kaupanvahvistajaoikeudet.

Palvelu on maksullinen.

Rekisteriotteet ja todistukset ovat maksullisia tuotteita. Kaupanvahvistuksesta peritään maa- ja metsätalousministeriön vahvistama palkkio.

Luovutuskirjan luonnostelu KVPssä ja jakaminen muille osapuolille muokkausta ja suostumusten antamista varten on maksutonta. Asiointimaksu on maksettava ennen allekirjoitusta. Asiointimaksu on kiinteistökohtainen ja voimassa kunnes kiinteistöluovutus tapahtuu ja lainhuuto tulee vireille. Lainhuudon ja vuokraoikeuden siirron ratkaisusta peritään eri maksu.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMaanmittauslaitos
Palvelusta vastaaMaanmittauslaitos
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Maanmittauslaitos
Päivitetty: 4.1.2022