suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Leppävirran kunta

Keski-Savon ympäristötoimi, ympäristölupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ympäristöluvan tarve ja lupamenettely on säädetty ympäristönsuojelulaissa ja tarkentavat määräykset on annettu Valtioneuvoston asetuksessa ympäristönsuojelusta.

Luvanvaraiselle uudelle toiminnalle ja toiminnan olennaiselle muutokselle tarvitaan lupa. Luvanvaraista toimintaa ei saa aloittaa ennen luvan myöntämistä.

Jos on epäselvyyttä siitä tarvitaanko lupa, on suositeltavaa ottaa yhteys elinkein ...

Toimi näin

Hae ympäristölupaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilta tai aluehallintovirastolta.

Epäselvissä tilanteissa viranomaiset neuvovat, mille viranomaiselle sinun tulee toimittaa hakemuksesi.

Miten ympäristölupa haetaan

Lupahakemus on toimitettava lupaviranomaiselle kirjallisesti. Viranomaisen pyynnöstä hakemusasiakirjoista on toimitettava lisäkappaleita. Aluehallintovirastolle hakemus on lisäksi toimitettava sähköisesti. Hakemukseen on liitettävä asian käsittelemistä varten tarpeellisia selvityksiä sen mukaan kuin ympäristönsuojeluasetuksessa (YSA) on säädetty. Niistä voi tarpeen vaatiessa neuvotella etukäteen luvan myöntävän viranomaisen kanssa. Ympäristönsuojelulain (YSL) mukaan hakemuksen laatijalla tulee olla riittävä asiantuntemus. Hakemuksen laatimiseen voi käyttää myös ulkopuolista asiantuntijaa. Asianosaistietoja ei tule kirjoittaa hakemusasiakirjan tekstin sekaan, vaan ne täytyy toimittaa hakemuksen mukana erillisellä liitteellä, esimerkiksi lomakkeella 6010c.

Lupahakemuksen käsittelyä edistävät

•ennakkoneuvottelut lupaviranomaisen kanssa

•hyvissä ajoin (useita kuukausia) ennen toiminnan aloittamista jätetty hakemus sekä

•selkeä ja mahdollisimman täydellinen hakemus liitteineen

Lupahakemuksen käsittelyä vaikeuttavat

•liian myöhään jätetty hakemus

•epäselvä ja/tai epätäydellinen hakemus

•epäselvät ja/tai epätäydelliset liitteet

Kenelle ja millä ehdoin

Ympäristölupaa ei tarvita lyhytaikaisiin, koeluonteisiin toimiin, joiden tarkoituksena on esimerkiksi kokeilla uutta tekniikkaa.

Tiettyihin ympäristönsuojelulain mukaisiin toimintoihin sovelletaan lupamenettelyä keveämpää ilmoitusmenettelyä.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, elinkeinonharjoittajaa koskevat samat velvoitteet kuin Suomeen sijoittautunutta elinkeinonharjoittajaa.

Ympäristölupavelvolliset laitokset on luetteloitu ympäristönsuojelulain (527/2014) liitteessä 1. Ympäristöluvan tarve voi lisäksi määräytyä ympäristönsuojelulain 4 luvun 27-29 § mukaisesti.

Kunnan ympäristöviranomaisen lupaa edellyttämä toiminta on lueteltu Valtioneuvoston asetuksessa ympäristönsuojelusta 2 §:ssä. Aluehallintoviraston (AVI) lupaa edellyttämä toiminta (ent. vesioikeus, ympäristölupavirasto, alueellinen ympäristökeskus) on lueteltu Valtioneuvoston asetuksessa ympäristönsuojelusta 1 §:ssä.

Ympäristölupia käsittelevien viranomaisten toimivalta on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa ympäristönsuojelusta (713/2014).


Voimassaoloaika

Lupa on voimassa tehdyn päätöksen mukaisesti.

Tausta ja lainsäädäntö

Ympäristönsuojelulain mukaan toiminta, johon sisältyy ympäristön pilaantumisen vaara, tarvitsee ympäristöluvan. Toimintaan on saatava lupa, jos siitä voi aiheutua esimerkiksi maa-alueen, ojan, lähteen, noron tai muun vesistön pilaantumista.

Ympäristöluvanvaraisia ovat myös sellaiset ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat vesitaloushankkeet, jotka eivät edellytä vesilain mukaista lupaa. Ympäristölupa pitää hakea, jos toiminta laajenee tai alkaa tuottaa päästöjä tai jos siinä tapahtuu jokin muu merkityksellinen muutos.

Ympäristöluvanvaraisia toimintoja ovat esim. metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, suuret eläinsuojat, jätteiden ammattimainen tai laitosmainen käsittely, kaivostoiminta, turkistarhaus, kalankasvatus sekä satama- ja lentoasematoiminta. Ympäristölupa tulee saada myös, jos toiminta voi aiheuttaa kohtuutonta rasitusta lähellä asuville.

Jos hakijan hankkeeseen liittyy ympäristölupatarpeen lisäksi muiden ympäristöllisten lupien tarvetta, hän voi pyytää lupaviranomaiselta lupamenettelyjen yhteensovittamista. Yhteensovittaminen yhdenaikaistaa eri lupamenettelyjen käsittelyvaiheet.

Palvelun toteuttaa

Leppävirran kunta

Palvelusta vastaa

Leppävirran kunta
Tekstistä vastaa: Leppävirran kunta
Päivitetty: 15.3.2024