suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Kemikaalitietojen ilmoittaminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Vaaraa aiheuttavaa kemikaalia valmistavan tai maahantuovan yrityksen on ilmoitettava Tukesiin tiedot kemikaalista rekisteröintiä varten. Kyseessä ei ole lupa eikä hyväksyntä. Rekisterin tiedot ovat muun muassa Myrkytystietokeskuksen ja kemikaalivalvontaviranomaisten käytössä. Kemikaali-ilmoitus tehdään kemikaaleista, jotka on luokiteltu terveysvaaran, ympäristövaaran tai fysikaalisen vaaran suhtee ...

Toimi näin

Jos olet kemikaalin valmistaja, maahantuoja tai muu vastaava kemikaaleja Suomen markkinoille saattava toimija, tee kemikaali-ilmoitus Tukesin kemikaalituoterekisteriin sähköisesti KemiDigi -palvelun kautta. Kemikaali-ilmoituksen tiedot vastaavat pääosin käyttöturvallisuustiedotetta, joka liitetään ilmoitukseen liitteeksi. Myös käyttöturvallisuustiedote on mahdollista tehdä KemiDigi -palvelussa. Kemikaalien määrätiedot (valmistus/maahantuontimäärät tonneina) tulee ilmoittaa vuosittain myös KemiDigi -palvelun kautta.

KemiDigi -palveluun tunnistaudutaan Suomi.fi tunnistautumisen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kemikaali-ilmoitusten rekisteröintiä varten yrityksellä pitää olla Suomessa voimassa oleva y-tunnus. Y-tunnus on oltava myös siinä tapauksessa, että ilmoitus tehdään ulkomailta.

Yrityksen pitää tehdä uusi kemikaali-ilmoitus, kun kemikaalin tiedoissa tapahtuu olennaisia muutoksia. Olennaisia muutoksia ovat esimerkiksi:

• kemikaalin kauppanimen muutos

• yrityksen tietojen muutokset, esimerkiksi yrityksen nimi muuttuu

• kemikaalin koostumuksen muuttuminen

• uudet tai muuttuneet tiedot kemikaalin vaaraa aiheuttavista ominaisuuksista.

Kun yritys ei enää myy kemikaalia, pitää kemikaali-ilmoitus passivoida KemiDigi-palvelussa.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, on toiminnanharjoittajalla oltava Suomessa voimassa oleva y-tunnus.

Kemikaalien vuotuiset valmistus- ja maahantuontimäärät ilmoitetaan tonneina mahdollisimman tarkasti. Määrät tulee ilmoittaa KemiDigi-palveluun kultakin vuodelta.


Määräaika

Ilmoitus tulee tehdä, kun kemikaalia saatetaan markkinoille. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä tätä aiemmin.

Käsittelyaika

1 vrk

Voimassaoloaika

Rekisteröinti on voimassa toistaiseksi. Kun kemikaalia ei enää saateta markkinoille, ilmoitus on passivoitava KemiDigi-palvelun kautta.

Palvelun toteuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Palvelusta vastaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Tekstistä vastaa: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Päivitetty: 22.8.2023