suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eteva kuntayhtymä

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta

  • Palvelu
  • 45 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Etevasta kehitysvammainen tai muu erityistä tukea tarvitseva henkilö saa yksilöllisesti suunniteltua ja monipuolista toimintaa päiviinsä. Järjestämme toimintaa sekä vammaispalvelulain että kehitysvammalain perusteella.

Toiminnan tavoitteena on vahvistaa asiakkaan työ- ja toimintakykyä, itsenäisyyttä, vastuunottoa ja valinnanvapautta. Asiakasta tuetaan hänen tarvitsemallaan ja yhdessä sovitulla tavalla. Palvelun sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa hänen yksilöllisten suunnitelmiensa pohjalta.

Mielekäs toiminta tuo asiakkaan elämään mahdollisuuksia oppimiseen erilaisten työtehtävien ja tekemisen kautta sekä mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen ja onnistumisen kokemuksiin.

Kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työ- ja päivätoiminta jaetaan

  • työllistymistä tukevaan toimintaan ja
  • osallisuutta tukevaan toimintaan.

Asiakkaan yksilölliset voimavarat, osaaminen ja toiveet vaikuttavat siihen, kumpaan toimintaan hän osallistuu.

Työllistymistä tukeva toiminta tähtää asiakkaan työkyvyn vahvistumiseen ja työllistymiseen. Tavoitteena on löytää asiakkaalle hänen voimavarojaan, toiveitaan ja kykyjään vastaavia tehtäviä.

Palvelussa opetellaan työelämään liittyviä taitoja ja pelisääntöjä sekä mietitään yksilöllisiä urapolkuja. Toiminta voi olla esimerkiksi erilaisia käsitöitä, alihankinta- ja puutarhatöitä sekä ruokahuoltoon, siivoukseen ja vaatehuoltoon liittyviä töitä.

Osallisuutta tukevan toiminnan tavoitteena on asiakkaan toiveiden ja tarpeiden perusteella esimerkiksi toimintakyvyn, vuorovaikutustaitojen ja kommunikaation tukeminen. Tavoitteena on myös toimiminen erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä ja yhteiskunnallisen osallisuuden tukeminen.

Ryhmässä toimiminen on iso osa osallisuutta tukevaa toimintaa, mutta asiakas saa yksilöllistä ohjausta ja tukea tarpeen mukaan. Jos hän ei pysty osallistumaan ryhmätoimintaan, hänelle voidaan järjestää yksilöllisesti tuettua päiväaikaista toimintaa.

Päivään voi sisältyä esimerkiksi vuorovaikutustaitojen ja jokapäiväisen elämän taitojen harjoittelua, luovaa toimintaa, liikuntaa ja aistien harjaannuttamista.

Osallisuutta tukeva toiminta on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole edellytyksiä työllistymistä tukevaan toimintaan. Osallisuutta tukevasta toiminnasta voi siirtyä työllistymistä tukevaan toimintaan.

Toimi näin

Jos haluat palveluamme, ota ensin yhteyttä oman kuntasi vammaispalvelujen sosiaalityöhön tai täytä palvelupyyntö internetsivuiltamme.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Asiakas maksaa aterioistaan.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEteva kuntayhtymä
Palvelusta vastaaEteva kuntayhtymä
Alue Asikkala, Askola, Espoo, Forssa, Hanko, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Jokioinen, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kärkölä, Lahti, Lapinjärvi, Lohja, Loppi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Orimattila, Padasjoki, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Sysmä, Tammela, Tuusula, Vantaa, Vihti, Ypäjä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Eteva kuntayhtymä
Päivitetty: 9.8.2021