suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminta

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kehitysvammaisille järjestää osana erityishuoltoa päivä- ja työtoimintaa, jolla pyritään edistämään kehitysvammaisten yhteiskunnallista soputumista sekä tukemaan suoriutumista päivittäisissä toiminnoissa. Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän alueella työtoiminnan palveluja tuottaa TOIMI-säätiö. Työtoimintaan ohjaudutaan vammaispalvelun palveluohjauksen kautta. Työkeskuksissa työtehtävät ja työaika määräytyvät yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Työtoiminnasta maksetaan työosuusrahaa, jonka suuruuden määrittää työkeskusta ylläpitävä organisaatio.

Kehitysvammaisten päivätoimintaa järjestetään pääasiassa vaikeimmin vammaisille henkilöille, jotka eivät kykene työtoimintaan. Henkilö voi osallistua päivätoimintaan 1-5 päivänä viikossa yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Laissa ei ole määritelty päivätoiminnan kestolle tiettyä tuntimäärää, mutta yleensä asiakas on päivätoiminnassa 4-6 tuntia. Kuljetus päivätoimintaan on asiakkaalle maksutonta kehitysvammaisten erityishuoltolain mukaisesti ja asiakkaalta veloitetaan ylläpitomaksuna ruokailut ja kahvit.

Kehitysvammaisten päivätoiminta on osallisuutta edistävää, suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään harjaannuttamaan ja vahvistamaan arjessa tarvittavia taitoja. Joidenkin kohdalla arjen taitojen harjoittelu voi merkitä erilaisten kommunikointimenetelmien käytön, sosiaalisen vuorovaikutuksen sekä aistitoimintojen harjoittelua ja valintojen tekemistä. Päivätoiminta voi sisältää leipomista, liikuntaa ja retkeilyä. Tärkeä osa päivätoimintaa ovat luovatoiminta ja kädentaitojen kehittäminen. Luovan toiminnan tuokiot voivat sisältää maalaamista, piirtämistä, itsensä ilmaisua ja musiikkia. Liikunnan avulla kehitetään motorisia taitoja ja ylläpidetään fyysistä kuntoa.

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä järjestetään päivätoimintaa kehitysvammaisten erityishuollon palveluna aikuisille kehitysvammaisille sekä autismin kirjoon kuuluville henkilöille Päiväkeskus Purjeessa (Iisalmi), Päiväkeskus Poijussa (Kiuruvesi), Päiväkeskus Pirtissä (Sukeva) ja Vieremän päivätoimintayksikössä (Vieremä, Nuorisotalo). Päiväkeskuksissa järjestetään myös koulujen loma-ajan toimintaa 7 vuotta täyttäneille kehitysvammaisille lapsille ja nuorille yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Toimintaan osallistuminen on maksutonta sen vuoden loppuun, jolloin lapsi/nuori täyttää 16 vuotta. Päiväkeskusten palveluihin ohjaudutaan vammaispalvelujen palveluohjauksen kautta.

Toimi näin

Hae toimintaan vammaispalveluhakemuksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Vammaispalvelujen palveluohjaajat ohjaavat päivätoimintoihin hakeutumisessa ja neuvovat hakemiseen liittyvissä kysymyksissä.

Palvelu on maksullinen.

Työ- ja päivätoiminta on maksutonta lukuun ottamatta aterioita tai muita työ- ja päivätoiminnan järjestäjän tarjoamia maksullisia palveluja.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlä-Savon SOTE kuntayhtymä
Palvelusta vastaaYlä-Savon SOTE kuntayhtymä
Alue Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Vieremä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä
Päivitetty: 18.3.2021