suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tampereen kaupunki

Kehitysvammaisten asumispalvelut

  • Palvelu
  • 2 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kehitysvammaisten asumispalveluissa on erilaisia vaihtoehtoja. Asumisvaihtoehtoja arvioitaessa otetaan huomioon henkilön avun, hoidon, ohjauksen ja tuen tarve päivittäisessä elämässä.

Tehostettu palveluasuminen on asumista kehitysvammaisille aikuisille, jotka tarvitsevat eritasoista ympärivuorokautista hoitoa, ohjausta ja tukea. Kuntouttava työote tukee asiakkaan mahdollisimman itsenäistä selviytymistä elämässä. Palvelua tuotetaan yksiköissä, joissa henkilökunta on paikalla 24 tuntia vuorokaudessa. Asuminen muotoutuu yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

Palveluasuminen on asumispalvelua aikuisille kehitysvammaisille, jotka selviytyvät ilman hoitoa, ohjausta tai tukea yöaikaan. Asukkaiden omatoimista selviytymistä asumisessa ja päivittäisissä toimissa ohjataan ja tuetaan päiväaikaan. Asiakkaat ovat osittain taidoiltaan omatoimisia ja tarvitsevat hoitoa vain poikkeuksellisesti ja tuki on lähinnä ohjauksellista.

Tuetun asumisen piirissä olevat aikuiset kehitysvammaiset henkilöt tarvitsevat tukea, ohjausta ja neuvontaa asumisessaan, elämänhallinnassaan ja sosiaaliseen ympäristöön kiinnittymisessä. Tuetussa asumisessa kehitysvammainen henkilö asuu itsenäisesti ja omatoimisesti, mutta hän tarvitsee säännöllistä toisen henkilön tukea, ohjausta ja neuvontaa arkipäivän toiminnoissaan. Tuen määrä vaihtelee asukkaan toimintakyvyn ja hänen elämänhallintaansa liittyvien edellytysten mukaisesti.

Tilapäishoito tukee perheiden jaksamista. Tilapäishoitoa voivat olla esimerkiksi ympärivuorokautinen lyhytaikainen asumisjakso asumisyksikössä tai leiri.

Asumisvalmennus on määräaikaista asumista aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Asumisvalmennusjakson aikana asiakas oppii itsenäisen asumisen päivittäisiä tehtäviä ja asiointia kodin ulkopuolella. Tavoitteena on usein irtautuminen lapsuuden kodista ja opetella asumista aiempaa itsenäisemmin joko tehostetussa palveluasumisessa, palveluasumisessa tai tuetussa asumisessa. Asumisvalmennus kestää yleensä 1–3 kuukautta.

Perhehoidossa kehitysvammainen ihminen menee perhehoitajan kotiin tilapäiselle jaksolle tai pysyvästi asumaan. Perhehoitaja voi myös tulla perhehoidettavan kotiin. Perhehoito sopii kaikenikäisille. Se tarjoaa kodinomaisen asumisympäristön lisäksi pysyviä ihmissuhteita ja yksilöllistä hoivaa sekä huolenpitoa. Perhehoidossa on mahdollisuus osallistua perheen arkeen.

Toimi näin

Hae asumispalvelua vammaispalvelutoimistosta. Saat lisätietoa vammaispalvelutoimistosta. Perhehoidosta saat lisätietoa Pirkanmaan omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskuksen perhehoidon yksiköstä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Maksat asumispalveluissa vuokran, ruoan ja ylläpitomaksun. Tilapäisestä ja osavuorokautisesta perhehoidosta maksat asiakasmaksun. Tilapäisasumiseen voit hakeutua myös omalla kustannuksella tai käyttää omaishoidon lakisääteisiä vapaapäiviä.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaTampereen kaupunki
Palvelusta vastaaTampereen kaupunki
Alue Orivesi, Tampere
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Tampereen kaupunki
Päivitetty: 22.12.2020