suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vantaan kaupunki

Kehitysvammaisten asumispalvelut ryhmäkodissa

  • Palvelu
  • Vantaa
  • Julkinen palvelu

Ryhmäkodeissa on tarjolla kehitysvammaisille henkilöille autettua, ohjattua ja tuettua asumista.

Ryhmäkotien toiminta lähtee asukkaan tarpeista. Ryhmäkodin työntekijät auttavat, hoitavat, ohjaavat ja tukevat asukasta tämän päivittäisissä toiminnoissaan. Tavoitteena on edistää asukkaan itsemääräämisoikeutta ja yhdenvertaisuutta siten, että asukas voi viettää mahdollisimman itsenäistä ja rikasta arkielämää kulloisenkin elämäntilanteensa mukaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Asiakassuhde vammaispalveluihin käynnistyy yhteydenotosta palveluohjaukseen tai asiakkaan jättäessä vammaispalveluhakemuksen.

Vammaiselle henkilölle laaditaan henkilökohtainen palvelusuunnitelma. Siinä selvennetään hänen tarvitsemansa palvelut ja tukitoimet, joilla pyritään poistamaan vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.

Tausta ja lainsäädäntö

Tuettu asuminen on asumismuoto, johon liittyy sosiaalipalveluita, kuten sosiaaliohjaajan tarjoamaa tukea. Tuettua asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat tukea siirtyessään itsenäiseen asumiseen esimerkiksi vanhempien tai muiden huoltajien luota tai laitoksesta. Sitä voidaan tarjota myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujille, päihdeongelmaisille henkilöille ja lapsiperheille, jotka tarvitsevat tukea arkitoiminnoissa ja elämänhallinnassa.

Tuettua asumista voidaan järjestää asukkaan omassa kodissa, asuntoloissa tai kunnan vuokra-asunnoissa, mutta palvelua voidaan tarjota myös muunlaisiin asuntoihin. Tukiasuntoja tarjoavat julkiset ja yksityiset palveluntarjoajat.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVantaan kaupunki
Palvelusta vastaaVantaan kaupunki
Alue Vantaa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Vantaan kaupunki
Päivitetty: 20.10.2021