suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Kehitysvammahuollon palvelut

  • Palvelu
  • 29 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Palvelut täydentävät ja tukevat vaativien erityispalvelujen osaamiskeskuksena kuntien palveluja tuottamalla vaativat kehitysvammahuollon palvelut.

 

Osaamiskeskuksen tavoitteena on kehitysvammaisen henkilön hyvä elämä. Kehitysvammaisten henkilöiden kotona asumista tuetaan. Tarvittaessa tarjotaan palveluita asiakkaan tarpeeseen laaja-alaisesti ja oikea-aikaisesti. Tavoitteena ovat sujuvat palveluketjut lähi- ja peruspalveluiden sekä erityispalveluiden kesken.

 

Palveluissa tarjotaan tutkimus- ja kuntoutusarviopalveluja sekä hoito-, kriisi- ja kuntoutuspalveluja. Kriisipalvelut on tarkoitettu henkilöille, joilla on akuutti hoidon tarve. Tutkimus- ja kuntoutusarvioita tehdään henkilöille, joilla on vaikeita oppimishäiriöitä tai kehitysvamma silloin, kun tarvitaan kasvun, kehityksen ja toiminta- tai työkyvyn arviointia kuntoutumista varten. Kuntoutuspalvelut on suunnattu kaikenikäisille henkilöille, joilla on kehitysvamma tai jotka tarvitsevat hoitoa ja kuntoutusta muun muassa fyysisen tai psyykkisen toimintakyvyn laskun, sosiaalisten vaikeuksien tai muuttuneen elämäntilanteen takia.

Osaamiskeskus järjestää moniammatillista asiantuntijakonsultaatiota ja koulutusta. Toiminnallinen kuntoutus, autismiosaaminen, kehitysvammapsykiatrinen osaaminen, psykososiaalinen kuntoutus, käyttäytymisanalyysi, AAC-ohjaus sekä seksuaalineuvonta ovat osaamiskeskuksen keskeisiä osaamisalueita.

 

Kehitysvammahuolto tuottaa palveluja aikuisten sekä lasten- ja nuorten kuntoutukselle. Palvelu toteutetaan osaamiskeskuksessa tai asiakkaan omassa toimintaympäristössä.Toiminnan periaatteina ovat asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys, itsemääräämisoikeus ja osallisuus.

Kenelle ja millä ehdoin

Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Palvelusta vastaaPohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Alue Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Hailuoto, Ii, Kalajoki, Kärsämäki, Kempele, Kuusamo, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pudasjärvi, Pyhäjärvi, Pyhäjoki, Pyhäntä, Raahe, Sievi, Siikajoki, Siikalatva, Taivalkoski, Tyrnävä, Utajärvi, Vaala, Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Päivitetty: 12.10.2020