suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Paimion kaupunki

Kaupanvahvistus

  • Palvelu
  • Paimio
  • Julkinen palvelu

Jos olet ostamassa, myymässä, lahjoittamassa tai vaihtamassa kiinteää omaisuutta (esim. tonttia), tarvitset kaupanvahvistajan palvelua. Kaupanvahvistaja vahvistaa omaisuuden luovutuksen.

Voit joissakin tilanteissa korvata kaupanvahvistajan allekirjoittamalla kauppakirjan Maanmittauslaitoksen sähköisessä palvelussa.

Kaupunki käyttää paikkatietopäällikön kaupanvahvistusta omissa kaupantekotilaisuuksissaan. Myös ulkopuoliset voivat pyytää kaupanvahvistajan omaan kaupantekoonsa.

Toimi näin

Kun tarvitsen kaupanvahvistajan palvelua ota yhteyttä paikkatietopäällikköön sähköpostitse tai puhelimitse. Laadi tai laadituta kauppakirja kolmena kappaleena. Toimita luonnos kauppakirjasta kaupanvahvistajalle etukäteen tutustuttavaksi. Sovi paikka, jossa kaupanvahvistus suoritetaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien on oltava paikalla samaan aikaan kaupantekotilaisuudessa.

Luovutustilaisuudessa on oltava mukana henkilöllisyystodistus.

Palvelu on maksullinen.

Kaupanvahvistuksesta perittävä maksu määrätään asetuksessa joten se on sama kaikilla kaupanvahvistajilla.

Tausta ja lainsäädäntö

Kaupanvahvistuksessa kiinteistön luovutus vahvistetaan kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kaupanvahvistus on tehtävä kun kyseessä on kauppa, lahja, vaihto tai jakosopimus. Myös kiinteistökauppaa koskeva esisopimus vaatii kaupanvahvistajan todistuksen. Osituksessa tai perinnönjaossa kaupanvahvistusta ei käytetä.

Kaupanvahvistaja tarkastaa osapuolten henkilöllisyyden ja sen, että luovutuskirja täyttää lakisääteiset muotovaatimukset. Allekirjoitushetkellä osapuolten on voitava todistaa henkilöllisyytensä. Ilman kaupanvahvistusta luovutus on mitätön, eikä ostaja voi saada lainhuutoa kiinteistöön.

Tiedot kaikista kaupanvahvistajista löytyvät kaupanvahvistajarekisteristä.

Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa tehty sähköinen kiinteistönluovutus ei vaadi kaupanvahvistusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPaimion kaupunki
Palvelusta vastaaPaimion kaupunki
Alue Paimio
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Paimion kaupunki
Päivitetty: 3.3.2022