suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

K-0 kiusaamisen vastainen toiminta

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

K-0 on kiusaamiseen puuttuvaa työtä. Työskentely perustuu Aseman Lapset ry:n kehittämään toimintamalliin, jossa selvitetään vaikeita ja pitkään jatkuneita kiusaamis- ja konfliktitilanteita ulkopuolisen vetäjän eli K-0-koodinaattorin avulla. K-0-työn tavoitteena on, että varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa selvittämättömiä kiusaamis- ja konfliktitilanteita on nolla. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen päiväkoti- ja kouluarkeen.

K-0-toimintamallissa keskeistä on lapsen tai nuoren, tämän perheen sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökunnan yhteistyö. Lisäksi selvitystyöhön ja osapuolien tarvitseman tuen järjestämiseen osallistuvat tapauksesta riippuen nuoriso- ja sosiaalipalveluiden henkilöstö, perheneuvola ja sovittelutoimisto. Poliisin ennalta estävän toiminnan ryhmä on mukana kiusaamistapauksissa etenkin silloin, kun asiasta on tehty rikosilmoitus.

Kaikilla Rovaniemen kouluilla on yhteiset kiusaamisen puuttumisen mallit, joiden mukaan koulut ja koulujen omat K-0-yhteyshenkilöt toimivat kiusaamistapausten selvittelyssä. K-0-toimintamalli täydentää koulujen omia keinoja puuttua konflikteihin ja selvittää ne. K-0-työ tuo vaikeiden tapausten selvittämiseen lisää uusia keinoja ja näkökulmia, tehostaa yhteistyötä ja vahvistaa toimivaksi todettuja menetelmiä.

K-0-toimintamuotoja ovat sovittelutyön lisäksi varhaiskasvatuksessa tai perusopetuksessa järjestettävät dialogiset vanhempainillat tai perheillat, luokkien ryhmäyttäminen, yksilötyöskentely, laillisuuskasvatuksen oppitunnit tai kaveritaitoja käsittelevät oppitunnit.

Toimi näin

Jos sinua kiusataan, pyydä apua omalta huoltajalta, opettajalta, luokanvalvojalta tai koulun rehtorilta. Myös lapsen tai nuoren huoltaja voi olla yhteydessä kouluun ja pyytää K-0-koordinaattorin yhteydenottoa.

Voit myös tehdä lastensuojeluilmoituksen tai rikosilmoituksen netissä. Jos tarvitset apua niiden tekemiseen, kysy neuvoa joltain tutulta, turvalliselta aikuiselta. Lapsen tai nuoren huoltaja voi kysyä neuvoa ilmoituksen tekemiseen verkossa esimerkiksi nuorisotiedotuspisteeltä.

Lisätietoa K-0-työstä saa Instagram-tililtä K-0 Rovaniemi. Voit myös esittää kysymyksiä yksityisviestillä.

Palautetta K-0-työstä voi lähettää nuorisopalveluiden palautelomakkeella.

Kenelle ja millä ehdoin

K-0 Rovaniemi auttaa paikkakunnalla asuvia lapsia, nuoria ja perheitä selvittämään vaikeita kiusaamistapauksia yhdessä oman koulun ja paikallisten viranomaisten kanssa. K-0-toimintamalli otetaan käyttöön silloin, kun tulehtuneen tilanteen selvittämisessä tarvitaan ulkopuolista näkökulmaa ja uusia keinoja koulun omien toimien lisäksi, tai kun asiaan liittyy rikosepäily.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Rovaniemi
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 25.2.2021