suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurin mallinnuspalvelu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kokonaisarkkitehtuuri (KA) tukee johtamista, strategian toimeenpanoa, toiminnan ja palvelujen jatkuvaa kehittämistä, muutosten ja monimutkaisuuden hallintaa, digitalisaation hallittua hyödyntämistä sekä yhteentoimivuutta.

Kokonaisarkkitehtuurin mallinnuspalvelu, Arkkitehtuuripankki.fi, auttaa ja tukee julkisen hallinnon organisaatioita kokonaisarkkitehtuurin mallintamisessa ja julkaisemisessa. Arkkitehtuuripankki on palvelukokonaisuus, jonka pääosat ovat

  • Koulutus: Digi- ja väestötietovirasto järjestää verkkokoulutuksia, jotka tukevat julkisen hallinnon organisaatioiden toiminnan ohjaamista ja kokonaisvaltaista kehittämistä.
  • Käyttöympäristö: KA-mallinnusympäristö, jonne organisaatiot voivat luoda arkkitehtuurimallejaan.
  • Julkaisuympäristö: KA-välineellä organisaatiot voivat julkaista luotua KA-materiaalia. Materiaaliin voi tutustua selaimella.
  • Kehittämisen tukipalvelut: Verkkokoulutusten, kehittämistyön aloittamisen ja kehittämisen tuen lisäksi saatavilla on tukea aineiston siirtoon ja migraatioon muista välineistä.

Arkkitehtuuripankki.fi-palvelu perustuu julkisen hallinnon suositukseen JHS 179, jossa on kuvattu kokonaisarkkitehtuurin suunnittelumenetelmä. JHS 179 puolestaan on luotu kansainvälisen viitekehyksen TOGAFin pohjalta. Kokonaisarkkitehtuurimenetelmä on kokonaisarkkitehtuurityön järjestelmällinen työ- ja menettelytapa, jonka avulla tunnistetaan, jäsennetään, suunnitellaan ja kuvataan kokonaisuuden rakenneosat ja niiden riippuvuudet nyky- ja tavoitetilassa.

Mallinnuspalvelu täyttää julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmän (VAHTI) ohjeistuksen tietoturvallisuuden perustason vaatimukset, jolloin palvelussa voidaan käsitellä salassa pidettävää materiaalia.

Toimi näin

Käyttöoikeuksia voi hakea Arkkitehtuuripankki.fi:ssä.

Mallinnusta varten omalle työasemalle täytyy asentaa client-ohjelma, jonka asennusohje löytyy palvelusta. Asennus vaatii pääkäyttäjäoikeudet ja tietoliikenneyhteyden avaamisen.

Kenelle ja millä ehdoin

Mallinnuspalvelua voivat käyttää kaikki julkisen hallinnon arkkitehtuurityötä tekevät.

Mallinnusten tekeminen edellyttää käyttöoikeuksien hakemista.

Mallinnuspalvelussa julkaistujen kuvausten katseluoikeus on kaikilla, mutta se edellyttää kirjautumista palveluun.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 29.1.2020