suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki

Isyysasiat

  • Palvelu
  • Helsinki
  • Julkinen palvelu

Lastenvalvojan tehtävänä on avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen.

Lapsen syntymän jälkeen lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyyden selvittämiseen.

Pääsääntöisesti vanhemmat asioivat yhdessä lastenvalvojalla, mutta äiti voi käynnistää isyyden selvittämisen myös yksin. Myös mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, voi käynnistää selvittämisen tunnustamalla isyytensä.

Isyyttä selvittäessään lastenvalvoja kuulee äitiä ja isäksi ehdolla olevaa miestä. Myös dna-tutkimukset ovat mahdollisia. Sekä äidin että miehen on lastenvalvojalla asioidessaan todistettava henkilöllisyytensä luotettavalla tavalla (voimassa oleva henkilökortti tai passi).

Jos mies ei vapaaehtoisesti tunnusta isyyttään, lastenvalvoja voi äidin pyynnöstä nostaa kanteen isyyden vahvistamiseksi tuomioistuimessa.

Kenelle ja millä ehdoin

Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten äidit tai vanhemmat.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa isyyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHelsingin kaupunki
Palvelusta vastaaSosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Alue Helsinki
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Sosiaali- ja terveystoimiala, Helsingin kaupunki
Päivitetty: 22.5.2022