suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Vaasa
  • Julkinen palvelu

Kun lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella, mies voi tunnustaa isyytensä lastenvalvojan luona. Vuoden 2016 alusta alkaen isyyden voi tunnustaa jo ennen lapsen syntymää.

Uusi isyyslaki astui voimaan 1.1.2016. Tämä mahdollistaa isyyden tunnustuksen äitiysneuvolassa, niille vanhemmille jotka eivät ole naimisissa, jo ennen lapsen syntymää. Isyyden tunnustus tehdään raskauden loppupuolella, viikoll ...

Toimi näin

Isyyden selvittämiseen liittyviin tiedusteluihin vastaavat:

lastenvalvoja numerossa 06 325 2615 (puhelinaika 11−12) ja johtava sosiaalityöntekijä numerossa 06 325 2247.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvojan pitää laatia pöytäkirja isyyden selvittämisestä. Hänen täytyy toimittaa se ja tunnustamista koskevat asiakirjat liitteineen Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Palvelun toteuttaa

Vaasan kaupunki

Palvelusta vastaa

Vaasan kaupunki
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 20.10.2022