suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Vaasan kaupunki

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Vaasa
  • Julkinen palvelu

Kun lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella, mies voi tunnustaa isyytensä lastenvalvojan luona. Vuoden 2016 alusta alkaen isyyden voi tunnustaa jo ennen lapsen syntymää.

Uusi isyyslaki astui voimaan 1.1.2016. Tämä mahdollistaa isyyden tunnustuksen äitiysneuvolassa, niille vanhemmille jotka eivät ole naimisissa, jo ennen lapsen syntymää. Isyyden tunnustus tehdään raskauden loppupuolella, viikolla 30-32. Vanhemmat voivat pyytää isyyden tunnustusta omassa äitiysneuvolassa.

Isyyden tunnustus on mahdollista tehdä myös lapsen syntymän jälkeen, kuten tähän saakka, kunnan lastenvalvojan luona. Vuoden 2016 alusta DNA-otteet otetaan lastenvalvojan luona.

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyys voidaan vahvistaa isyyden tunnustamisella tai oikeuden kautta, jolloin oikeus päättää riita-asiassa lapsen isyyden vahvistamisesta. Kun tunnustaminen on vahvistettu, syntyy lapsen ja isyyden tunnustaneen miehen sekä tämän sukulaisten välille oikeudellisesti pätevä sukulaisuussuhde. Lapsella on sen perusteella oikeus saada elatusta myös isältään sekä oikeus periä isänsä ja isänpuoliset sukulaisensa.

Mikäli molemmat vanhemmat haluavat olla huoltajia, eli päättää yhdessä virallisesti lapsen asioista, voivat he tehdä yhteishuoltosopimuksen, jonka sosiaali- ja terveyslautakunta vahvistaa. Tällöin äidin on hyvä ottaa yhteyttä lastenvalvojaan heti lapsen syntymän jälkeen. Isyyden selvittäminen voidaan aloittaa jo raskauden aikana. Tarvittaessa voidaan sopia DNA-tutkimuksen tekemisestä. Lapselle voidaan hakea elatustukea Kelalta isyyden selvittämisen ajaksi.

Toimi näin

Isyyden selvittämiseen liittyviin tiedusteluihin vastaavat:

lastenvalvoja numerossa 06 325 2615 (puhelinaika 11−12) ja johtava sosiaalityöntekijä numerossa 06 325 2247.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa isyyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVaasan kaupunki
Palvelusta vastaaVaasan kaupunki
Alue Vaasa
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Vaasan kaupunki
Päivitetty: 29.10.2021