suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Uudenkaupungin kaupunki

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • 5 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isyyden vahvistaminen edellyttää toimia lapsen vanhemmilta ja viranomaisilta. Isyyden tunnustaminen on mahdollinen raskausaikana äitiysneuvolassa, jos on selvää, että isyyden tunnustaja on lapsen isä, eikä muitakaan laissa säädettyjä perusteita kieltäytyä isyyden tunnustamisen vastaanottamisesta ole. Jos isyyden tunnustaminen voidaan ottaa vastaan, samassa yhteydessä voidaan tehdä myös sopimus yhteishuollosta.

Toimi näin

Mies voi tunnustaa isyytensä ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyspalvelujen kuntien äitiysneuvoloissa (Kustavi, Pyhäranta, Taivassalo, Vehmaa, Uusikaupunki). Tunnustamisen voi tehdä ennen lapsen syntymää aikaisintaan raskausviikolla 25.

Mies voi tunnustaa isyytensä lapsen asuinkunnan lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen, jolloin myös äidille varataan tilaisuus tulla kuulluksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Mikäli isyyttä ei ole tunnustettu raskausaikana tai tunnustaminen on peruutettu tai kiistetty, lastenvalvoja hoitaa isyyden selvittämisen saatuaan tiedon alle 18-vuotiaasta lapsesta, jonka isyyttä ei ole vahvistettu tai isyys on kumottu. Mies voi tunnustaa isyytensä lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen, jolloin myös äidille varataan tilaisuus tulla kuulluksi.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Perustiedot

Palvelusta vastaaUudenkaupungin kaupunki
Palvelun toteuttaaUudenkaupungin kaupunki
Alue Kustavi, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki, Vehmaa
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Uudenkaupungin kaupunki
Päivitetty: 9.1.2019