suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Tornion kaupunki

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • Tornio
  • Julkinen palvelu

Alue

Tornio
Palvelun kieli: suomi

Lapsen syntyessä avioliiton ulkopuolella, on lapsen isyys aina erikseen vahvistettava joko tunnustamalla tai tuomioistuimen päätöksellä. Lapsella on oikeus molempiin vanhempiin ja lapsella on oikeus saada huolenpitoa ja elatusta molemmilta vanhemmilta.

Avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen tapahtuu neuvolassa raskauden aikana tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona, mikäli isyyttä ei ole selvitetty raskausaikana neuvolassa.

Epäselvissä tapauksissa isyyden selvittäminen tapahtuu oikeusgeneettisen isyystutkimuksen avulla. Vanhemmat voivat pyytää tai lastenvalvoja voi vaatia DNA- näytteen ottamista.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
Tornion kaupunki