suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä

Isyyden selvittämispalvelut

  • Palvelu
  • 4 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Jos lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa lapsen syntyessä, vahvistetaan lapsen isyys tunnustamalla.

Isyyden vahvistamista edeltää isyysselvityksen tekeminen, jonka tarkoituksena on varmistua miehen biologisesta isyydestä. Tieto lapsen syntymästä tulee lastenvalvojalle automaattisesti maistraatista. Lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyyden selvittämiseen. Isyys voidaan tunnustaa myös ennen lapsen syntymää neuvolassa.

Isyystunnustuksen hyväksyy maistraatti.

Toimi näin

Lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo lapsen odotusaikana neuvolassa, tunnustamisen vastaanottaa terveydenhoitaja. Lisätietoja saat omalta terveydenhoitajaltasi.

Jos lapsen isyyttä ei ole tunnustettu neuvolassa, lastenvalvoja kutsuu lapsen syntymän jälkeen äidin vastaanotolleen isyyden selvittämistä varten. Lapsen biologinen isä voi tunnustaa isyytensä lastenvalvojan vastaanotolla.

Lastenvalvoja lähettää isyyden tunnustamisen maistaraattiin,joka vahvistaa isyyden.

Tarvittaessa voidaan lapsen isyyden selvittämiseksi tehdä DNA- tutkimukset.

Isyyteen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä lastenvalvojaan. Lastenvalvojan vastaanotolle tullaan ajanvarauksen kautta, ajan voit varata suoraan lastenvalvojalta puhelinaikana arkisin klo 12-13. Vastaanotot myös Teuvalla, Isojoella ja Karijoella

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSuupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Palvelusta vastaaSuupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Alue Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Teuva
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä
Päivitetty: 13.5.2020