suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Palvelu

Isyyden selvittämispalvelut

Miten asioin tässä palvelussa?

Katso tähän palveluun liittyvät sähköiset asiointikanavat, puhelinpalvelut sekä palvelupaikat.
Vastuuorganisaatio: SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka
Alue: Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi
Palvelun kieli: suomi

Isyyden vahvistaminen, huolto- ja tapaamissopimukset, elatussopimukset sekä kaikkiin edellisiin liittyvä ohjaus ja neuvonta. Lastenvalvojapalveluiden tarkoituksena on edistää lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa ja valvoa siitä seuraavien lapsen oikeuksien toteutumista sekä tukea vanhempia lapsioikeudellisiin asioihin liittyvissä neuvotteluissa.

Lapsioikeudellisia asioita (asuminen, huolto- ja tapaamisoikeus, elatus, käräjäoikeuden vaatimat olosuhdeselvitykset, isyyden vahvistaminen) hoitaa lastenvalvoja.

Lastenvalvojan kautta järjestetään käräjäoikeuden päättämät ja lastenvalvojan vahvistamat valvotut ja tuetut tapaamiset sekä valvotut vaihdot.

Saarikan alueen lastenvalvoja on tavattavissa neljänä päivänä viikossa (ti - pe).

Lastenvalvoja ottaa vastaan ajanvarauksella pääsääntöisesti Saarijärven kaupungintalolla.

Palvelua tarjotaan koko Saarikan alueella.


Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.


Tausta ja lainsäädäntö

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa ja vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa maistraatti. Olet automaattisesti lapsen isä, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Voit tunnustaa isyytesi ennen lapsen syntymää ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti, tulevan äidin läsnä ollessa terveydenhoitajalle tai kätilölle kunnan äitiysneuvolassa. Voit tunnustaa isyyden myös kunnan lastenvalvojalle.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.


Palvelun toteuttaa: 
SoTe ky/Perusturvaliikelaitos Saarikka